Het mysterie van de verdwenen FC Dordt-kampioensschaal

07 april 2021 15:37

In december vorig jaar werd de 26 jaar lang verdwenen kampioensschaal van FC Dordrecht uit 1994 herenigd met de club. Supporter Elisa Kuster was een zoektocht gestart naar de schaal, en vond hem. Het verhaal achter de verdwijning en de uiteindelijke vondst van de prijs vertelt Elisa in een podcastserie, die ze maakte met uitgerekend twee Dordtenaren: The Podcats.

De reden om de podcast te maken, is simpel: Het is en blijft een bijzonder verhaal, vindt Elisa. “Je wint dat kampioenschap, en de dag erna ben je die prijs al kwijt. Dat is best knap. En dan duikt hij jaren later op bij de uitvaart van een fysiotherapeut. Dan denk je toch: ‘wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd?En waarom heeft niemand iets gezegd?’”

In vijf afleveringen spreekt Elisa met verschillende oud-spelers, betrokkenen en medewerkers van de club om dat mysterie te ontrafelen. De podcast is de eerste echte productie voor The Podcats, een bedrijf van Dordtenaren Tommy Kolkman, Koosje Peeters en Krien de Jong. “Dat was wel een uitdaging voor ons, want er moest heel veel materiaal vooraf verzameld worden. Stukjes archief, telefoongesprekken, het is echt een onderzoekspodcast en dat moet wel in audiovorm gegoten worden. Maar dat is wel heel leuk en leerzaam geweest,” vertelt Tommy.

Elke vrijdag komt er een nieuwe aflevering online, die ook op de website verschijnt bij RTV Dordrecht. Wat betreft The Podcats verschijnen er in de toekomst meer bijzondere Dordtse verhalen in podcastvorm, zegt Tommy: “Een podcast leent zich perfect voor net iets langere verhalen. De zoektocht van Elisa naar de kampioensschaal was hier dus ook uitermate geschikt voor, vonden wij.”

En de kampioensschaal zelf? Waar is hij nu? Die is door Elisa veilig overgedragen, en te bewonderen in de I Love Dordt-tentoonstelling van het Dordrechts Museum.

Foto: Elisa Kuster met de verdwenen schaal en Olav Ouwerkerk, die er in de podcast over vertelt.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)