Dordrecht, Netherlands

In gesprek met lijsttrekker FvD: 'Ik vraag me af hoe een vraag haat kan oproepen'

Met zestien partijen is er in Dordrecht straks een hoop te kiezen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Eén van de nieuwe partijen is Forum van Democratie met Ruby Pichel als lijsttrekker: "Ik kreeg een telefoontje en dacht: ja dit is het."
Stephanie Roggekamp | 2 maart 2022 14:10 | Aangepast op 2 maart 2022 14:10
Twee jaar geleden begon Ruby met haar eigen bedrijf. Het gaf haar de ruimte om te kijken wat ze nu eigenlijk wilde. "Niet alleen in de wereld, maar ook wat ik voor mijn kinderen wilde in de toekomst. Op deze manier ben ik gaan kijken wat er allemaal mogelijk is en wat er nog mag ontstaan. En toen kwam het aanbod tot lijsttrekker voorbij."

Stevige discussies
FvD heeft landelijk een uitgesproken mening. De debatten in Dordrecht kunnen er nog wel eens hard aan toe gaan. Ruby heeft nog niet veel politieke ervaring, waardoor mogelijke toekomstige debatten niet altijd even makkelijk zullen zijn. Toch deinst Ruby er niet voor terug: "Er is momenteel veel aan de hand in de wereld. De onbereidheid om naar elkaar te luisteren, is een beetje verdwenen. Maar dat vind ik wel erg belangrijk. Ik zou dat graag weer inbrengen." De lijsttrekker merkt dat ook tijdens landelijke debatten: "Mensen willen hun zegje doen, maar we hebben twee oren en één mond. Dat is niet zonder reden."

De standpunten
Volgens Ruby heeft FvD in Dordrecht een aantal speerpunten "die er gewoon bij horen." Denk bijvoorbeeld aan het woon-, corona- en klimaatbeleid. "Er moet weer meer beweging komen op de woningmarkt. "Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om weer beweging tot stand te brengen. Een concreet voorbeeld is dat mensen die al een woning hebben, hun huis nu wel met een redelijke winst kunnen verkopen, maar vervolgens moeten ze wel veel duurder gaan wonen." Volgens de lijsttrekster is dat niet aantrekkelijk. "Mensen gaan daarom niet verhuizen. Als je daarin iets kan stimuleren, breng je weer beweging opgang."

Hoewel de coronamaatregelen ondertussen zo goed als zijn afgeschaft, blijft corona toch één van de speerpunten van FvD. "We zijn er een grote voorstander van dat de regels niet meer terugkomen. We vinden vrijheid en het onvoorwaardelijke erg belangrijk." Toch is het een landelijk beleidsstuk dat de partij lokaal wil maken. "Het is belangrijk om te kijken naar de handhaving van de regels of hoe we omgaan met ondernemers. Ze moeten niet vastgezet worden, daarom moeten we blijven overleggen met ondernemers en de burgemeester."

Poster maakte veel los
Twee weken geleden hingen in Dordrecht poster van FvD over 'Hoeveel gender's heb jij vandaag'. Op social media maakte het veel los. "Ik heb er wat reacties op gezien", reageert Ruby. "Ik vraag me oprecht af: wat is er aan de hand? Als ik naar de poster kijk is het niet meer dan een vraag. Een vraag is er om bewustzijn te creëren. Ik snap niet dat mensen bij deze vraag meteen denken dat ze niet geaccepteerd worden." De partij staat volgens Ruby voor het accepteren van mensen "en het waarderen van mensen zoals zij zijn."

Niet alle partijen ontvangen FvD met open armen. Zo heeft de PvdA al op voorhand gezegd niet met FvD in een college te willen. Benieuwd hoe Ruby daarop reageerde? Bekijk het hier:

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

In discussie over landbouw; eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart mogen de Dordtenaren naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En er valt wa...

‘Sport zorgt voor gezondheid en gezelligheid’: meer aandacht én geld voor sport in Dordrecht

Wat zijn de plannen van de 16 partijen die op 16 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen? Om ...

VVD: bouw landingsbaan voor drones

Waar andere partijen aandacht besteden aan sociale huurwoningen en hondenpoep op de stoep, hoopt de ...

Opkomst eerste verkiezingsdag in Dordrecht hoger dan in de vier grote steden

Op de eerste stemdag voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft 3,5 procent van de kiesgerechtigden in ...

Op naar 16 maart: de strijd om de kiezer op RTV Dordrecht

Met nog anderhalve maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen maken de Dordtse partijen zich kla...

De toekomst van de Dordtse cultuur: volg hier het debat

Wat moet er de komende jaren veranderen op het gebied van cultuur in onze stad en welke rol kan de p...