Kolff: 'Meer geld en aandacht nodig voor bestrijding kansenongelijkheid'

10 juni 2021 10:48

“Wij vinden dat iedere inwoner, waar ook in Nederland, op dezelfde manier moet worden behandeld als er sprake is van armoede of kansenongelijkheid”. Dat zegt burgemeester Wouter Kolff donderdag tegenover de website Binnenlands Bestuur.

Hij is één van de 19 burgemeesters die daarvoor aandacht vragen in een motie die volgende week woensdag aan alle gemeenten wordt voorgelegd tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.


Al eerder trokken de besturen van 15 andere steden aan de bel over de bestrijding van armoede en kansenongelijkheid. Ze willen dat de regering de komende 20 jaar 500 miljoen hiervoor uittrekt. De nieuwe motie die naar de informateur is gestuurd, is daar eigenlijk een aanvulling op. “We herkennen de door hen geschetste problematiek zeer, maar we vinden dat dit nationaal moet worden opgepakt en dat het nieuwe kabinet hier prioriteit aan moet geven,” benadrukt Kolff. Niet alleen grote steden hebben volgens hem te maken met deze vraagstukken; het is een landelijk probleem. “Dat geldt net zo zeer voor Delft, voor mijn eigen gemeente Dordrecht, voor oude wijken in Haarlem, maar ook voor ‘new towns’ als Zoetermeer en voor krimpgebieden als Delfzijl.”


Integrale aanpak
Volgens Kolff en zijn collega’s uit onder meer Hengelo, Zoetemeer, Venlo en Amersfoort is het juist nu de tijd om het probleem landelijk en integraal aan te pakken. De cirkel moet doorbroken worden. “Armoede gaat nu vaak over van generatie op generatie,” zo laat Kolff weten aan Binnenlandsbestuur.nl. Hoeveel geld ervoor nodig is, is niet bekend. In zijn eigen gemeente wordt er al veel aandacht besteed aan onder meer taalbevordering om kansengelijkheid in het onderwijs te bevorderen, zo staat te lezen op de website van de gemeente. Door samen te werken met lokale organisaties -zoals de bibliotheek- en ouders worden (digi-)taalachterstanden teruggedrongen . Zo krijgen kinderen (en hun ouders) dezelfde kansen en kunnen zij hun talenten optimaal benutten.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)