MerwedeLingeLijn probleem voor ProRail?

18 juli 2019 13:11

Treinen van nieuwe concessiehouder Qbuzz mogen niet parkeren aan de Burgemeester de Raadtsingel en de Transvaalstraat. Met deze stelling is het Dordtse Platform Spoor en Geluid naar de rechter gestapt. Als die het platform in het gelijk stelt heeft ProRail een dik probleem.

De rechter heeft advies gevraagd aan Stab (Stichting Advies Bestuursrechtspraak) en die zegt in haar advies dat de afgegeven milieuvergunning is gebaseerd op rangeren. Dat is heel wat anders dan parkeren, waarvoor de maatregelen om geluidsoverlast te beperken verschillen.

Het platform geeft als oplossing van het probleem aan dat de treinen op het rangeeremplacement aan de Dokweg worden geparkeerd. Volgens woordvoerder Van Kranenburg van ProRail is dat geen mogelijkheid. Er is daar niet genoeg bovenleiding en aanleg daarvan zou buitenproportioneel duur zijn. Als er nog verder weg geparkeerd moet worden kan de uitvoering van de dienstregeling niet worden gegarandeerd. Ook zou tussen bewoners verschil van mening bestaan over de geluidswerende maatregelen die genomen moeten worden.

Eerder heeft het platform al geprobeerd via de concessieverlening bij de provincie haar doel te bereiken. De zaak speelt dan ook al vanaf 2016. Gedeputeerde Staten zegt echter in deze kwestie niet bevoegd te zijn. Bij het verlenen van de concessie worden alleen de details van de aanbesteding in aanmerking genomen. De milieuvergunning is de zaak van de gemeente, i.c. de Omgevingsdienst ZHZ.

Voorzitter Adri Bakker hoopt dan ook op een goed gesprek met wethouder Sleeking om een structurele oplossing te vinden.

De rechter doet over zes weken uitspraak.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)