Nieuwkomers in de Biesbosch

14 september 2021 14:42

In de Biesbosch leven nieuwe soorten libellen. Ze zijn ontdekt tijdens het inventariseren van de grote insecten in het natuurgebied.

Het gaat onder andere om de bruinrode heidelibel, kanaaljuffer en de zuidelijke heidelibel. De boswachters zijn samen met vrijwilligers bezig alle soorten libellen te identificeren die in de Biesbosch leven. Uiteindelijk komt het allemaal in een atlas over dagvlinders en libellen, gemaakt door Sander Terlouw en Theo Muusse.

De zuidelijke heidelibel komt helemaal uit het zuiden van Europa naar Dordrecht. Voor boswachter Thomas van der Es is het natuurlijk een interessante en leuke ontdekking, maar het is de vraag of het wel goed is. Zo’n Zuid-Europees insect komt van nature hier in Nederland niet voor. “Het komt door de opwarming van de aarde”, legt Van der Es uit.

Of de nieuwkomers blijven, hangt af van een paar factoren: “Misschien zijn er al eitjes gelegd, alleen moet er dan wel toevallig een mannetje en een vrouwtje van het zelfde soort aanwezig zijn.”

Zelf kun je ook libellen gaan waarnemen en identificeren. Hoe? “De mobiele telefoon is eigenlijk de redding. Je maakt een foto en je kunt via de site vwgbiesbosch.waarneming.nl determineren welk soort het is”, vertelt Van der Es. “Het liefst een foto op macroniveau. Iedereen kan het doen.”

Onlangs is er nóg een boek uitgekomen over 53 soorten libellen en waterjuffers van Zuid-Holland. Het boek is geschreven door boswachter Theo Muusse.


Afbeeldingen: Thomas van der Es, 1) zuidelijke heidelibel, 2) kanaaljuffer, 3) bruinrode heidelibel

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)