Dordrecht, Netherlands

De verborgen parel van de Biesbosch: 'Uniek voor heel Europa'

De lente is alweer even bezig; de bomen krijgen weer hun groene bladeren en de dieren beginnen met paren. De natuur in de Biesbosch is daarin geen uitzondering. Maar verborgen, op een plek waar niemand kan komen, zijn de Rietpolders. Volgens boswachter Harm Blom een unieke plek voor heel Europa waar sinds een paar jaar weer kritische broedende diersoorten om de hoek komen kijken.
Stephanie Roggekamp | 28 april 2022 16:45 | Aangepast op 28 april 2022 15:50
"Hier! De waterral, hij klinkt als een schreeuwend biggetje", vertelt Blom enthousiast, maar toch op een fluitstertoon om de vogels niet te laten schrikken. We lopen met hem door die unieke Rietpolders. Met een boot van Staatsbosbeheer is het ons gelukt om aan te meren aan een dijkje.

Zodra we daar bovenop staan zien we een wereld opduiken vol riet, waterbeekjes tot aan de knieën, groene bomen en geluid van allerlei vogelsoorten. "Normaal gesproken mag hier niemand komen. We willen een plek waar dieren in alle rust kunnen verblijven. Maar soms moet er ook even van dit stukje natuur genoten worden door de mens."

Op andere plekken ontstaat er bos
De Rietpolder is een biotoop: "Een stuk gebied dat je eigenlijk niet meer ziet", vertelt Blom. Op datzelfde moment kijkt hij door zijn verrekijker; op zoek naar een bijzondere vogel. "Dit is een plek die jaar en dag onder water staat. Het verdampt wel door de zon, maar het komt niet droog te staan. Er is hier echt een basis aan amfibieën, grote insecten en keverachtigen." Die grote hoeveelheid beestjes - voedsel voor vogels - maakt het een aantrekkelijke plek voor kritische vogelsoorten.

"Als een vogel zoals de roerdomp hier komt, dan heeft hij niet alleen geschikt broedgebied maar ook genoeg voedsel. Die combinatie is cruciaal voor dit soort kritische soorten", zegt Blom. Wanneer dit soort gebieden niet gereguleerd worden, komen ze in Nederland droog te staan. Er ontstaat dan uiteindelijk bos. "Elk voorjaar, na de winter, laten we de rietpolders vollopen tijdens de hoogwaterstanden in de Biesbosch." Staatsbosbeheer reguleert zo de gebieden, maar laat het wel zo natuurlijk mogelijk.

'Hop daar is 'ie'
Al dat werk vanuit Staatsbosbeheer is niet voor niks. Een van de kritische vogelsoorten - als het gaat om broeden - is de roerdomp. Blom: "Hij wil echt nat waterriet, rust, voldoende waterdiepte en voedsel. Dit gebied helpt zo'n soort over de drempel om hier te blijven." De afgelopen jaren zat deze vogelsoort maar incidenteel in dit gebied, maar volgens Blom is dat nu wel anders. "We hoeven maar een rietpolder te ontwikkelen en hop, de roerdomp is aanwezig. Toch is hij echt kritisch en als we hem een plek kunnen bieden; ja, daar doen we het voor", vertelt de boswachter trots.

Benieuwd hoe 'de verborgen parel' er nu echt uitziet en wat voor kritische vogelsoorten hier nog meer voorkomen? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Biesbosch|Rietpolders|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Honderden vogelspotters naar Dordrecht om een pestvogel te fotograferen: 'Ze zijn totaal niet mensenschuw'

Als er een vogel is die elke fotospotter in zijn of haar fotoboek wil hebben, is het wel de pestvoge...

En dat is twee! Visarenden in Biesbosch verwelkomen weer een jong

Na het eerste is ook het tweede ei van de visarenden in de Biesbosch uitgekomen. Dat heeft boswachte...

Vogeltellers gezocht!

Deze winter is de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch weer druk bezig met het inventariseren van vogels ...

Waarom vogels, insecten en planten in de Noordwaard (Biesbosch) volgend jaar nog beter moeten floreren

2022 is een belangrijk jaar voor de Noordwaard, een nieuw en groot gebied net naast de Biesbosch dat...

Boetes voor overlast in de Biesbosch: integrale handhavingsactie een succes

Wie dit weekend met het mooie weer genoot van de natuur in de Biesbosch, kon gecontroleerd worden. O...

Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een zeegactie ui...