“Dit is dé prijs die je wilt winnen in onze sector. Het is een soort Oscar van de horeca en dus de mooiste waardering die je kunt krijgen. Ik ben er echt ongelofelijk trots op”, zegt horeca-ondernemer Bjorn Van Dijl over het winnen van de award.” De Alblasserdammer had naar eigen zeggen niet verwacht dat hij deze zou binnenslepen. “Je weet wel dat je opvalt, maar hier had ik absoluut niet op gerekend. Heel leuk.”
De Entree Awards worden jaarlijks uitgereikt aan nieuwe toonaagevende restaurants en hotels. De afgelopen maanden bezocht een onafhankelijk vakjury 54 Nederlandse horecabedrijven en beoordeelde deze in dertien verschillende categorieën, waaronder Best New Cocktailbar, Beste Bartender, Best New Dine & Drink local en dus ook Horecaondernemer van het Jaar: de categorie waarin Van Dijl won.
De jury roemt hem als 'een man zonder poeha die groot durft te denken en heel goed weet wat hij wil'. “Ik probeer over mijn eigen schaduw heen te stappen, naar de toekomst te kijken en ik durf ook te investeren in projecten die de meeste mensen te spannend vinden. Het is fijn dat dat gezien wordt”, vindt Van Dijl.
Ondernemersgezin
Ondernemen zit Van Dijl in het bloed. Hij groeide op in een ondernemersgezin: zijn vader was drogist aan de Voorstraat in Dordrecht. Zelf rolde hij min of meer de horeca in. Hij begon als bedrijfsleider bij Baia Beachclub Crazy Pianos, werd aandeelhouder en uiteindelijk zelfstandig ondernemer. “Het voordeel van mijn baan is dat ik nooit naar mijn werk ga. Ik ben altijd met veel plezier bezig met mijn passie: mensen een leuke middag of avond bezorgen in de horeca. Ik heb geen vaste werktijden of vrije dagen, heerlijk.”
Opleiden van medewerkers
Van Dijl staat bekend als een ondernemer die veel tijd en aandacht besteedt aan het opleiden van zijn medewerkers. “Daarmee maken we het verschil. Mijn motto is al sinds jaar en dag ‘aandacht voor je medewerkers betaalt zich terug in aandacht voor je gasten.’ Daar geloof ik heilig in en daar handelen wij iedere dag naar, door structureel te investeren in opleiding, doorgroeimogelijkheden en werksfeer.”
UItbreiding
Momenteel runt hij zes horecazaken in de Drechtsteden, onder meer restaurant KITA in Hendrik-Ido-Ambacht, Grand Café Willaerts in Papendrecht en Le Barrage in Alblasserdam. Maar daar blijft het niet bij, want er liggen plannen om verder uit te breiden.
“In het eerste kwartaal van komend jaar openen we één of misschien twee nieuwe zaken. Ik houd nog eventjes voor me waar precies, maar we kijken bijvoorbeeld naar Gorinchem, Ridderkerk en Capelle aan den IJssel. Het wordt een locatie die makkelijk bereikbaar is, waar je goed kunt parkeren en waar zowel een binnen- als buiten terras is”, besluit Van Dijl.