Dordrecht, Netherlands

Deze woensdag in Via Cultura: ondernemersfonds, Stil de Tijd en jubileum voor muziekwinkel

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentatrice Jasmijn Thomassen in gesprek gaat met haar gasten over ondernemen en stilstaan in een hectische maatschappij.
Marjolein Vos | 17 april 2024 16:30 | Aangepast op 17 april 2024 15:39
Hinrich Slobbe werkt bij het Ondernemersfonds in Zwijndrecht. Hij legt uit aan tafel uit wat dat fonds doet en wie er gebruik van kan maken. In de Drechtsteden zijn er meer van dit soort verenigingen. Iedere ondernemer die belasting betaalt, draagt op die manier bij aan de kas van het fonds. Daaruit kunnen allerlei middelen en acties aangekocht worden. Bijvoorbeeld voor bedrijventerreinen die behoefte hebben aan camerabewaking, vertelt Slobbe. Ook hebben ze meebetaald aan een AED op een van de terreinen.

Voor de toekomst zijn er nog genoeg plannen. Zo wil het Zwijndrechtse ondernemersfonds ook kijken of er ideeën zijn op het gebied van welzijn en sport waar ze een bijdrage aan kunnen leveren.

Humanistisch verbond
Naast aandacht voor ondernemers gaat het in deze aflevering ook over een activiteit van het Humanistisch Verbond in Dordrecht. Het Humanistisch verbond ontstond na de Tweede Wereldoorlog toen mensen merkten dat de ontkerkelijking toenam. Humanisten geloven niet in God maar in de kracht van mensen en in kritisch denken, legt Marian Pater uit. In Dordrecht wordt een keer in de drie maanden op zondagochtend een bijeenkomst door het verbond georganiseerd onder de noemer ‘Stil de Tijd’. Daarbij gaat om het letterlijk stilzetten van de tijd. Mensen hebben het altijd druk, meent Pater. Volgens haar is het belangrijk om regelmatig even stil te staan bij wat je wil en je te laten inspireren door bijvoorbeeld een spreker of een gedachte die iemand heeft.

Disibels
De laatste gast die in deze uitzending aanschuift, is Desire Slagter van muziekwinkel Desibels aan de Voorstraat Noord. Op 1 mei vorig jaar nam zij een bestaande muziekwinkel over, die al op diezelfde plek zat. Reden dus om stil te staan bij het 1-jarig jubileum.
Slagter kwam op het idee om de winkel over te nemen, toen ze in Dordrecht zelf nergens een rietje kon vinden voor haar saxefoon. “Dat moest ik online bestellen en vond ik erg jammer”, zegt ze. Ze hoopt nu andere muzikanten dichtbij huis te kunnen helpen aan instrumenten en toebehoren.

Via Cultura is woensdag 17 april vanaf 18.00 uur direct na het Nieuws te zien op TV Dordrecht.

Lees meer over:

Via Cultura|

Lees ook

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura weekeditie

In de weekeditie van Via Cultura deze woensdag gaat presentator Davíd Ariza Lora met zijn gasten in ...

Zondag in Via Cultura: hoe kijkt wethouder Marc Merx terug op zijn eerste periode?

Een nieuwe aflevering van Via Cultura staat in het teken van de eerste twee jaar van wethouder Marc ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Weekeditie

In het tweede deel van de Via Cultura Weekeditie deze woensdag op TV Dordrecht aandacht voor Leefwer...

Deze woensdag in Via Cultura: kunst en cultuur terug op de agenda

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentator Gertjan Kleinpaste in ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura met dichter Casper Markesteijn

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waar presentator Gertjan Kleinpaste in ge...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...