De Dordtse Dicke kent een bewogen geschiedenis. Als verzetsstrijder was zij onderdeel van een groot netwerk. Ze wist ontzettend veel en leerde omgaan met wapens. Dicke werd echter net als vele anderen verraden, maar vervolgens ook weer bevrijd. Als wraakactie brandde de Duitse bezetters het huis van haar en haar familie aan de Bomkade volledig af: “En daar maakte ze echt werk van.” Volgens haar zoon heeft ze zich daar nog lang schuldig over gevoeld.
“Een bijzonder lieve en zachtaardige vrouw,” omschrijft Kouwen zijn moeder. “Ik heb wel wat verhalen gehoord, maar ik geloof dat mijn moeder daar liever niet over praatte.” Lenie Dicke vond het woord held niet bij zichzelf passen: “Mijn moeder was zo bescheiden.”
Onderbelicht
Volgens projectgroep ‘Dochters van Dordrecht’ worden veel vrouwen in de geschiedenis onderbelicht. Lenie Dicke was zeker één van hen vertelt Jacqueline van den Bergh: “Daar moeten de verhalen over bekend worden; wat en waarom zij een dochter van Dordrecht is.” De projectgroep is bezig met een markering over haar op de Prinsenstraat. De plek waar het vroegere familiehuis is afgebrand.
“Leren van de geschiedenis”
Kouwen woont al 30 jaar niet meer in Nederland en maakt zich vanaf een afstandje zorgen. “Nederland is toch wel heel erg hard en ongevoelig geworden.” Mede door de misstanden bij de Belastingdient en het etnisch profileren van de politie denkt Kouwen dat dit niet het land is waar zijn moeder voor gevochten heeft.