Dordrecht, Netherlands

Dordtpas wordt vaker gebruikt

De Dordtpas is gratis voor mensen met een laag inkomen, mantelzorgers en vrijwilligers Foto: Gemeente Dordrecht
Mensen met een Dordtpas hebben het afgelopen jaar vaker gebruik gemaakt van allerlei acties. Ook zijn er ruim 3000 pashouders bijgekomen. De pas is volgens de gemeente dan ook een toenemend succes te noemen.
Marjolein Vos | 18 maart 2024 11:02 | Aangepast op 18 maart 2024 11:02
Met de Dordtpas, die in 2020 werd ingevoerd, krijg je gratis toegang of flinke korting op musea, sport, attracties, film, eten, en meer. De pas is gratis voor mensen met een laag inkomen, mantelzorgers en vrijwilligers. Maar iedereen kan er een aanschaffen. In 2023 had de Dordtpas 22.715 pashouders, dat zijn er 3.235 meer dan het vorige jaar. Het aantal pashouders is toegenomen, met als uitzondering het aantal minima. Dit heeft een positieve verklaring, volgens de gemeente: er zijn namelijk minder bijstandsgerechtigden in 2023.

Het gebruik van de Dordtpas is onder alle doelgroepen toegenomen. In totaal is er 76.000 keer is gebruik gemaakt van een actie. Per pashouder is het actiegebruik toegenomen met 16%. De hoogste toename is te zien bij de vrijwilligers (80%) De mantelzorgwaardering is voor 88% gebruikt. De Dordtpas heeft het afgelopen jaar een aantal succesvolle acties gehad zoals de winterkledingactie, de Dordtpas DoeDag en gratis zwemacties.

Wethouder Peter Heijkoop: "De Dordtpas is dé pas om de stad te ontdekken, leuke dingen te doen en mee te kunnen doen. Wat je inkomen ook is. De Dordtpas heeft een aantrekkelijk aanbod voor elke pashouder, er is voor ieder wat wils. De Dordtpas moedigt Dordtenaren aan om meer gebruik te maken van voorzieningen, attracties en evenementen van en bij lokale ondernemers. Dat is goed voor de economie van de stad."

Korting op het OV
De regeling voor het openbaar vervoer voor inwoners met een laag inkomen (140% van het wettelijk sociaal minimum) is vorig jaar nieuw toegevoegd aan de Dordtpas.  Inwoners ouder dan 18 jaar die nog geen recht hebben op een AOW kunnen een kortingsabonnement aanvragen. Buiten de spits reizen zij dan met 40% korting in de Qbuzz bussen in de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem. AOW gerechtigde inwoners kunnen een abonnement aanvragen om gratis met de stadsbus in Dordrecht te reizen na 9.00 uur 's ochtends. 20% van de doelgroep maakt inmiddels gebruik van de regeling.

“Het succes van de Dordtpas beperkt zich niet tot onze gemeentegrens en krijgt ook navolging buiten Dordrecht”, laat de wethouder weten. “Maar liefst 17 steden hebben geïnformeerd naar de Dordtse aanpak. Zo wordt de Bossche Pas dit jaar geïntroduceerd in Den Bosch en werkt Leiden aan de introductie van de Sleutelpas.”

Lees meer over:

Dordtpas|

Lees ook

Dordtpas van 25 euro voor kinderen uit minima-gezinnen

De maand december is voor veel Dordtenaren een dure maand, dat is voor veel gezinnen die nu in de fi...

Gratis bibliotheekabonnement voor Dordtenaren met een laag inkomen

Heb je een Dordtpas en wil je graag boeken lenen? Dat kan. Vanaf 1 juli 2022 kunnen Dordtenaren met ...

Tegoeden Dordtpas verlengd naar 2022

Goed nieuws voor de Dordtenaren met een Dordtpas: de tegoeden worden namelijk meegenomen naar volgen...