Dordrecht, Netherlands

Eerste paal fase drie Amstelwijck Park de grond in, verkoop valt ietwat tegen

Met een grote glimlach hijst wethouder Maarten Burggraaf zich in een blauwe heimachine, om de eerste paal van het nieuwbouwproject Amstelwijck Park in de grond te "slaan". Het markeert het begin van de één-na laatste fase van het prestigeproject op de plek van het oude Refajaziekenhuis. De belangstelling voor de luxe appartementen valt wel wat tegen.
Trevyn van Houwelingen | 14 juni 2023 15:35 | Aangepast op 14 juni 2023 15:35
Daar, tussen de Dordtse Hout en de Tromptuinen, worden op dit moment een kleine tweehonderd luxe woningen gebouwd. Aan de bouw van de nieuwe wijk werd in februari vorig jaar al begonnen. De wijk raakt beetje bij beetje meer gevuld met landhuizen en twee-onder-een-kapwoningen, allemaal energiezuinig en gasloos.

Groen
Voor de één is de locatie perfect, je zit binnen vijf minuten met de auto op de A16 en het gerenoveerde treinstation Dordrecht-Zuid is ook op loopafstand. Voor de ander is de nabijheid van verschillende verkeersaders wellicht een afschrikkend gegeven. Toch merk je daar in de wijk niet veel van, met opzet zijn er veel oorspronkelijke bomen gespaard die nu een plekje in de nieuwe wijk hebben. Daardoor zie je in de wijk niets van de autoweg op een steenworp afstand.

Jan Dekker is directeur ontwikkeling van het bouwbedrijf dat verantwoordelijke is voor een groot deel van de woningen. "De wijk moet ook klimaatadaptief worden, door de bomen zorgen we dat extra hitte in de zomer wordt teruggedrongen en in de winter wordt extra water opgevangen in de wijk."

Kopers
Hoewel er nu al een groot aantal ruime woningen staan loopt het qua verkoop nog niet echt storm. "Voor fase drie stonden er origineel zestien huizen op de planning, maar daarvan verkochten we er uiteindelijk maar acht. Toen hebben we besloten dertien huizen te bouwen, maar nadat er nog een huis verkocht werd zijn we uiteindelijk uitgekomen op veertien huizen." aldus Dekker.

Wethouder Maarten Burggraaf ziet ook dat kopers zich minder vaak aan nieuwbouw wagen: "Je ziet vaak dat mensen pas willen kopen als de huizen klaar en opgeleverd zijn. Dan hebben ze meer zekerheid over wat hun oude huis opbrengt, in plaats van tien maanden moeten wachten tot je aangekochtte nieuwbouwhuis klaar is terwijl de woningmarkt op en neer gaat."

Toch is de onzekerheid op de woningmarkt niet voor iedereen een probleem, een aantal van de personen die zich al hadden ingeschreven voor een woning was bij de feestellijkheden aanwezig. Het overgrootte deel kwam uit de stad of de regio; één bewoonster komt, als het huis klaar, is op slechts een paar honderd meter van haar schoonouders te wonen. Daar was zij uiteraard erg blij mee.

Binnenkort wordt gestart met de plannen voor de laatste fase, waarvan de huizen langs de spoorlijn zullen komen te liggen. Ongetwijfeld zal wethouder Burggraaf dan weer met veel plezier plaatsnemen in een zware heimachine, om dan de allerlaatste "eerste" heipaal van het project de grond in te werken.

Kijk hieronder naar een reportage van de opening van fase drie van project Amstelwijck Park.

Lees ook

Bijna vijftig nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd in Land van Valk

In het Reeland, aan de Poelwijckstraat en de Oudelandstraat, zijn sinds 2019 ruim vijftig woningen g...

Nieuwe naam voor Huis van Stad en Regio: Dordthuis

Het Huis van Stad en Regio in aanbouw krijgt een nieuwe naam. Het nieuwe gebouw aan de Spuiboulevard...

Ontdek de nieuwe Spuiboulevard

“Een prettige plek om te verblijven en te wonen”, zo omschrijft de gemeente de toekomstige Spuiboule...

Gemeente na overlastmeldingen: we hadden bewoners eerder moeten informeren over bouwactiviteiten Laan der VN

Maartje Wildeman kon er vorige week niet van slapen. Ze woont vlak bij de Laan der Verenigde Naties ...

‘Gelukkig reed er geen moeder met kind achter’; vrachtwagen verliest bouwafval op Eemsteinstraat

Automobilisten kunnen de Eemsteinstraat donderdagmorgen beter even mijden. Het asfalt ligt bezaaid m...

'Bouwen, bouwen, bouwen': Politieke partijen in debat over woningmarkt

Huizen die voor veel meer dan de vraagprijs verkocht worden, ouderen die niet kunnen doorstromen, st...