Dordrecht, Netherlands

Gedupeerden van toeslagenaffaire delen hun verhaal: ‘Afwikkeling verloopt heel traag’

Boetes, deurwaarders, uithuisplaatsingen en enorme schulden. Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire deden vrijdagavond in Dordrecht hun verhaal. “Het raakt mij steeds weer als ik een nieuw verhaal hoor”, vertelt Mila, initiatiefneemster van de bijeenkomst, in radioprogramma Studio de Witt.
Corrado Francke | 30 mei 2022 15:49 | Aangepast op 30 mei 2022 15:49
Ook Mila zelf kreeg voor lange tijd iedere zaterdag een brief op haar deurmat van de Belastingdienst. “Ik moest grote bedragen terugbetalen en ik kreeg een titel als fraudeur”, zegt ze vol ongeloof. “Dan ga je de strijd aan, want je moest je onrecht bewijzen. Bezwaarschriften kwamen niet aan en na een zitting waar ik mijn verhaal kon doen, werd mijn bezwaar ongegrond verklaard.”

Mentaal ziek
Een lange, loodzware periode volgde voor de Dordtse. “De Belastingdienst heeft mensen mentaal ziek gemaakt. Dat slaat over op je lichaam.” Zo ook bij Mila, want haar werkgever zag ook dat zij niet meer zichzelf was op werk. Na twee jaar therapie, kreeg ze te horen dat ze niet meer welkom was. “Ze zeiden dat ze hun best hadden gedaan mij te helpen, maar het werkte niet. Daarom zaten ze met de handen in het haar en moesten ze mij wel ontslaan.”

“Het lijkt alsof je constant een heel haastig leven lijdt omdat je graag van je schulden af wil”, vervolgt Mila. Op een duur kwam ze in contact met mensen die, net als zij, het onrecht wilden bestrijden.

Verhaal delen
Nu heeft ze haar draai alweer gevonden – “er stond ineens een bedrag op mijn rekening” - maar alsnog wil ze terugslaan en haar gelijk krijgen. Daarom wil ze gedupeerden bij elkaar krijgen om hun verhalen te delen en steun te vinden bij elkaar. “Ik heb uithuisplaatsing kunnen voorkomen, maar soms heb je daar geen macht over. Dat heb ik wel gehoord op de bijeenkomst en dat raakte mij heel erg.”

De Dordtse wethouder Peter Heijkoop spreekt van een “ontstellende en verdrietige” situatie. Hij is blij met de bijeenkomst die Mila heeft georganiseerd, “want ze kunnen hier elkaar in ondersteunen en dat is goed om te zien”.

Afwikkeling verloopt traag
Heijkoop, die al jaren betrokken is bij de hulp van gedupeerden van de toeslagenaffaire, ziet dat de afwikkeling vanuit het kabinet heel traag verloopt. “Mensen zijn compleet vermalen in de ambtelijke molens en dat leidt tot vreselijke voorvallen zoals uithuisplaatsingen, schulden, psychiatrische ellendes. Het kabinet heeft een grote verantwoordelijkheid om dit op te pakken. We doen wat kunnen, maar het moet vooral vanuit de Belastingdienst en het kabinet gebeuren.”

Lees ook

Eerste vier kandidaten ronden opleiding praktijkleren af

Wethouder Peter Heijkoop heeft dinsdag certificaten uitgereikt aan de kandidaten die de opleiding va...

Kinderburgemeester op werkbezoek bij de Voedselbank: 'Het lijkt mij mooi om te doen'

Kinderburgemeester Jacob de Mooij kreeg afgelopen maandag een rondleiding door het distributiecentru...

Een gastcollege van de wethouder

Wethouder Peter Heijkoop verruilde recentelijk zijn werkplek in het Stadskantoor voor een uurtje op ...

Personeelstekort raakt Drecht -en Wijkhopper: ‘Kwetsbare inwoners moeten langer wachten’

In bijna alle sectoren zijn momenteel personeelstekorten aan de orde van de dag. Zo ook voor de Drec...

Moeite met wassen en strijken? Deze service helpt inwoners met een Wmo

Vijf gemeenten in de Drechtsteden zijn begin deze maand begonnen met een was- en strijkservice (WaST...

Na misser met 'Russisch' gas zijn drie miljoen Dordtse euro's verdampt

De drie miljoen euro van de stad Dordrecht die verdampte door een blunder van het Rijk, moet terugke...