Dordrecht, Netherlands

Gemeente laat stammen van deel te kappen bomen in Weizigtpark staan

De acties van de boomridders en andere natuurliefhebbers hebben effect gehad: het college heeft de plannen voor de vernieuwing van het Weizigtpark aangepast. Eerder werd al bekend dat er niet 117 maar 71 bomen gekapt worden.
Marjolein Vos | 17 januari 2023 13:26 | Aangepast op 17 januari 2023 13:26
Vorig jaar ontstond de nodige ophef toen de gemeente de plannen bekend maakte voor het opknappen van het Weizigtpark. Doel van de aanpak: paden verbreden en venieuwen, zodat ze weer goed begaanbaar zijn, bezoekers een veiliger gevoel geven door struiken te snoeien en het park beter laten aansluiten op het stationsgebied. Daarvoor zouden de nodige bomen plaats moeten maken, tot onvrede van actievoerders. Tijdens een raadsvergadering in september vorig jaar werden daarom twee moties aangenomen, waarin GroenLinks, CDA, CU/SGP, Op Ons Eiland en Partij voor de Dieren het college opriepen nogmaals naar de plannen te kijken. Ook beloofde wethouder Rik van der Linden in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de actiegroep.

Daaruit voorkomend is nu besloten dat van de 71 bomen die wel gekapt moeten worden, van negen bomen de stam blijft staan ten behoeve van de flora en fauna. Ook het voorstel van de boomridders om de heesters gefaseerd te verwijderen, is overgenomen. En de te kappen bomen zijn in overleg met de actiegroep gemarkeerd, zodat voor iedereen duidelijk is welke bomen verdwijnen.

Lees ook: Protest voor het Stadhuis tegen bomenkap Weizgtpark

Zitplaatsen
Indieners van één van de moties maakten zich ook zorgen om het aantal bankjes met rugleuning dat zou overblijven na de herinrichting van het park. Op dit moment staan er 31 voorzien van een leuning in het park. Daar zouden er 14 voor terugkomen. Naar aanleiding van de motie worden zes extra banken met rugleunnig geplaatst, laat het college aan de raad weten. “Mocht na uitvoering van de werkzaamheden blijken dat er op specifieke plekken in het park banken gemist worden, dan kan men deze aanvragen en worden ze, als er geen redenen zijn om dit te weigeren, geplaats. Het college gaat er echter vanuit dat er straks voldoende zitmogelijkheden met en zonder rugleuning in het park aanwezig zijn. Op dit moment zijn er 124 zitplaasen met leuning in het park en dit worden straks 80 zitplaatsen met leuning en 400 zitplaatsen zonder rugleuning, waarmee er in totaal 480 zitplaatsen in het Weizigtpark aanwezig zijn.”

Inmiddels zijn 52 bomen gekapt. Er staan nog tien te kappen bomen bij de entree van het Koetshuis/Duurzaamheidscentrum Weizigt en negen bij de entree van het station. Voor half februari is de gemeente klaar met kappen. In de zomer van 2024 moet het hele park klaar zijn.

Lees meer over:

Weizigtpark|

Lees ook

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoo...

Bruin gras in Weizigtpark pas volgend jaar weer groen

Bruine delen van het Weizigtpark in Dordrecht zijn pas in 2024 weer helemaal hersteld van de droogte...

GroenLinks heeft spijt van bomenkap

De Dordtse GroenLinks fractie heeft veel te snel ingestemd met de kap van twintig bomen bij het Koet...

Lepeltje Lepeltje dit jaar in het Wantijpark

Het culturele foodfestival werd tot nu toe altijd gehouden in het Wezigtpark, maar omdat dat vernieu...

Weizigtpark deels dicht vanwege werkzaamheden; hondenspeelplek verhuist

Het werk in het Weizigtpark gaat een volgende fase in. De aannemer gaat aan de slag op en rond het g...

Eerste bomen Weizigtpark gekapt: ‘Ik vind het hartstikke zonde, er waren andere oplossingen’

Sinds de plannen voor de herinrichting van Park Weizigt werden gepresenteerd, is er de nodige kritie...