Dordrecht, Netherlands

Gratis bibliotheekabonnement voor Dordtenaren met een laag inkomen

Heb je een Dordtpas en wil je graag boeken lenen? Dat kan. Vanaf 1 juli 2022 kunnen Dordtenaren met een laag inkomen bij de Bibliotheek Aanzet op vertoon van hun Dordtpas een gratis compleet jaarabonnement aanvragen. Dit abonnement kost normaal 5 euro per maand en biedt toegang tot een schat aan leer-, lees- en luistermateriaal - naast tal van maatschappelijke activiteiten.
Marjolein Vos | 30 juni 2022 14:17 | Aangepast op 30 juni 2022 14:17
Met deze actie willen gemeente en bibliotheek iedere inwoner de kans geven om maximaal gebruik te maken van de bieb als inspiratie- en ontmoetingsplek waar zij zichzelf een leven lang kunnen ontwikkelen.

Maatschappelijk belang
"Als nieuw college hebben we de wens uitgesproken om door te gaan met de Dordtpas”, zegt wethouder Peter Heijkoop (verantwoordelijk voor de Dordtpas en het minimabeleid). “De Dordtpas is er zodat iedereen kan meedoen in onze stad. Jong en oud. Rijk en arm. Met leuke activiteiten, maar ook belangrijke. Door dit bibliotheekabonnement beschikbaar te stellen wordt lezen gestimuleerd en dat draagt extra bij aan de taalontwikkeling van Dordtenaren. Taal is ongelofelijk belangrijk om zelfredzaam te zijn, dus dat ondersteunen wij van harte. Daarnaast is lezen ook gewoon ontzettend leuk!”

Volledig aanbod toegankelijk
Jasper ’t Jong, rayonmanager bij de Bibliotheek Aan Zet is erg blij met de vernieuwde samenwerking: "De Bibliotheek Aanzet is een (online) plek waar je kunt leren, lezen, ontmoeten en inspireren. Iedereen is welkom, maar als betaald lid kun je meer: je krijgt toegang tot onze uitgebreide boekencollectie, mag deelnemen aan één van onze 160 online cursussen of je laten meeslepen door een luisterboek. Als bibliotheek willen wij al dit moois graag beschikbaar stellen aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Dankzij deze vernieuwde samenwerking met de Dordtpas kan dit. Per 1 juli wordt het volledige aanbod van onze bibliotheek ook toegankelijk voor Dordtenaren die hier vanwege hun lage inkomen voorheen geen kans toe zagen. Ik kan alleen maar heel blij en trots zijn op deze stap.”

Inwoners die nog geen Dordtpas hebben kunnen deze aanvragen op www.dordtpas.nl. Zo’n pas kost 40 euro per jaar. Je krijgt dan korting op uitjes en activiteiten (in sommige gevallen zijn die zelfs gratis) in Dordrecht en de omgeving. Heb je een bijstandsuitkering? Dan krijg je de pas voor niks. Inwoners die geen gratis Dordtpas hebben, maar wel een gewone Dordtpas, krijgen € 7,50 korting bij het afsluiten van een jaarabonnement. Mantelzorgers kunnen hiervoor hun mantelzorgtegoed gebruiken.

Lees meer over:

Bibliotheek AanZet|Dordtpas|

Lees ook

Bibliotheek en wijkcentra langer en vaker open

Het initiatief 'Warme ontmoetingsplekken' blijkt zo succesvol, dat de gemeente heeft besloten de ope...

Fysiek discriminatiemeldpunt moet drempel verlagen

In Dordrecht worden er relatief weinig meldingen van discriminatie gemaakt. Maar dat betekent niet d...

Nieuwe aflevering serie Huis van Stad en Regio: van verouderde panden naar nieuw gebouw

Vanaf 2025 delen de gemeente, de VVV, de bibliotheek en de Sociale Dienst Drechtsteden één gebouw: H...

Stedelijk Dalton Lyceum maakt 400 scholieren lid van de bieb

Scholieren van tegenwoordig zitten steeds minder vaak met hun neus in de boeken. Om daar wat aan te ...

Doneer je warme trui bij de bibliotheek

Voor de 16de keer wordt aanstaande vrijdag 10 februari Warmetruiendag georganiseerd. Met als doel me...

Schrijfster Marion Bloem presenteert nieuwste boek in bibliotheek: 'Iedereen moet zich ergens mee kunnen identificeren'

Het zijn bewogen maanden voor Marion Bloem. In oktober overleed haar man schrijver Ivan Wolffers. Ze...