Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voorzitter Robèr Willemsen is verre van blij met de maatregel: “De horeca wordt opnieuw keihard geraakt en ik maak me dan ook grote zorgen over het toekomstige horecalandschap. Uiteraard kan er wat KHN betreft geen discussie meer bestaan dat er met de geldende coronamaatregelen een volledig compensatiepakket moet komen.”
De horeca heeft de afgelopen 20 maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én, volgens de KHN, met resultaat; “het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 0,9 procent.”
Bittere pil
“De horeca begrijpt dat er moet worden ingegrepen, maar waarom wordt er telkens aan die horeca knop gedraaid terwijl daar nauwelijks besmettingen plaatsvinden? Als huiskamer van de samenleving biedt de horeca juist een omgeving waar men op een veilige en verantwoorde manier kan samenkomen. De nieuwe maatregelen zijn dan ook een bittere pil voor de horeca,” valt te lezen op de website van KHN.
Een bittere pil dus, maar wat Hannah de Hazeth van het Dordtse café Flora betreft had het kabinet moeten besluiten alles voor een aantal weken dicht te gooien. “Het is niet leuk, maar volgens mij broodnodig. Ik ben nu namelijk bang dat het kabinet over een week of drie de horeca alsnog moet sluiten. We kijken zo uit naar de kerstperiode. Het zou zonde zijn als we dan niet open mogen.”
De Hazeth heeft over het algemeen nu vrij weinig last van de maatregelen. Haar café sluit sowieso al dagelijks om 17:00 uur. Er veranderd dus weinig. “Ik ben vorig jaar een week voor de winterlockdown geopend met mijn zaak. Ik kon toen door gaan met de take-away, maar ik zou heel graag willen ervaren hoe het is om met de klanten kerst te vieren.”