Dordrecht, Netherlands

Inzamelingsacties in regio voor Oekraïne: 'Het is een komen en gaan van auto's'

Medicijnen, ziekenhuismateriaal, winterkleding, beddengoed, batterijen, luiers. Vanaf de Stougjesdijk in Mijnsheerenland vertrekken maandagmiddag vrachtwagens vol hulpgoederen richting Oekraïne en ook in Maassluis zijn ze druk bezig om een actie op touw te zetten voor zusterstad Berehove.
Marjolein Vos | 28 februari 2022 17:03 | Aangepast op 28 februari 2022 17:03
De inzamelingsactie in de Hoeksche Waard is een initiatief van Johan Kruijthoff, een handelaar in landbouwmachines die ook bedrijven in Polen en Oekraïne heeft. "Een Nederlandse akkerbouwer in het midden van Oekraïne heeft ons om noodaggregaten gevraagd", vertelt hij. "Hij is bang dat de Russen met bombardementen de stroom onklaar gaan maken. Nou, dachten wij, als we die aggregaten sturen, kunnen er ook nog wel andere hulpgoederen bij."

Het was zondag druk op de boerderij van Kruijthoff. "Het liep storm. Mensen stonden echt in de rij om spullen te brengen. Het is een komen en gaan van auto's. Ook maandag kunnen mensen hier nog terecht. Een voordeel van op een boerderij wonen, is dat je veel opslagruimte hebt."

Volgens Kruijthoff zijn er inmiddels al genoeg spullen binnen om twee vrachtwagens te vullen. Deze vertrekken maandagmiddag. "Dinsdag komen ze aan bij ons bedrijf in Polen. Daar gaan we alles even herverdelen en kijken waar wat nodig is en waar wat heengaat. De eerste vracht wordt een proefvracht. Die gaat bij Roemenië de grens over, om Moldavië heen, op weg naar Oeman, dat is hartje Oekraïne."

Kruijthoff vervolgt dat mogelijk ook Oekraïense chauffeurs die momenteel in Nederland zijn nog een rol kunnen spelen bij de distributie. "Dat zijn er redelijk veel. Zij zijn hier voor 8 maart, internationale vrouwendag. Dan gaan er altijd heel veel bloemen naar landen als Oekraïne en Polen. Daardoor zijn er nu best wel wat chauffeurs die nu geen bloemen vervoeren, maar naar huis willen om te vechten en dus ook gelijk spullen kunnen meenemen."

Niet alleen vanuit de Hoeksche Waard vertrekken maandag trucks naar Oost-Europa. "Ook in het Gelderse Bennekom en het Groningse Oostwold worden hulpgoederen ingezameld", vertelt Kruijthoff. "De Nederlandse boer in Oekraïne zal de spullen verder verdelen. Het kan ook zijn dat een deel van de hulpgoederen in Polen terechtkomt. Voor de vluchtelingen."

Kruijthoff zegt dat hij voor het transport alle medewerking krijgt. "Iedereen werkt mee, ook de ambassade."

Zusterstad van Maassluis

Ook in Maassluis vindt een inzameling plaats voor Oekraïne en wel voor zusterstad Berehove: niet van spullen, maar van geld. De stad heeft al jaren een vriendschapsband met de stad in het uiterste westen van Oekraïne. Die regio wordt nog niet bestookt door de Russen, maar veel Oekraïners vluchten wel in die richting om het land te verlaten.

De eerste tienduizend euro is al toegezegd door de gemeente, maar Maassluizer Bram Vreugdenhil vertelt maandag dat hij hoopt op meer. Dat is hard nodig, zegt de organisator van de door stichting AK opgezette actie. "Berehove ligt op vijf kilometer van de grens met Hongarije. Er zijn heel veel vluchtelingen de grens overgegaan, maar er blijven er ook een deel hangen in de regio omdat het betrekkelijk veilig is. Die mensen wachten het even af, maar moeten wel tijdelijk worden opgevangen. Daar zijn wij druk mee bezig."

Een streefbedrag heeft Kruijthoff niet in zijn hoofd: hoe meer er wordt ingezameld, hoe beter. Geld overmaken kan worden gevonden op de website van stichting AK: www.stichtingak.org.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Oekraïne|

Meest gelezen

Lees ook

Nog meer acties voor Oekraïne in Dordrecht tijdens landelijke GIRO555 actie

“Complete waanzin,” zo omschrijft Martin Boon uit Dordrecht de huidige situatie in Oekraïne. En...

Opvang Oekraïnse vluchtelingen ‘op schema’: ruim 1000 opvangplekken gerealiseerd

In de regio Zuid-Holland Zuid zijn inmiddels ruim 1000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïn...

Rock For Ukraine Live haalt ruim 2000 euro op

Sinds februari kijkt de wereld mee naar de situatie in Oekraïne. Veel mensen willen graag iets doen...

Crownpointpand in de stad moet Oekraïners dit jaar onderdak bieden

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moet de komende tijd onderdak bieden aan ruim 2000 vluchteling...

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Koningsspelen voor een goed doel; twee sponsorlopen voor Oekraïne

"Zeven, acht, negen én tien", één van de kinderen telt trots haar stempels op haar sponsorloopkaa...