Dordrecht, Netherlands

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Spuiboulevard in Dordrecht. Vrijdag is het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog begon. Alina woont nu tien maanden in Dordrecht en het gaat, naar omstandigheden, goed met haar.
Dennis Koorevaar | 24 februari 2023 14:00 | Aangepast op 24 februari 2023 13:31
Samen met haar dochter van 7 woont Alina in het Crownpoint gebouw. Daar heeft ze de mogelijkheid tot koken, wassen, douchen en even tot rust te komen in de gezamenlijke leefruimte. "Het is hier rustig", vertelt ze. "Ik voel mij hier veilig. Dat is ook de reden dat ik naar Dordrecht ben gekomen." Alina komt uit de buurt van Kharkiv. Een oorlogsgebied waar het voor haar te gevaarlijk werd. "Toen het conflict daar groter werd zijn we gedwongen ons huis uit gevlucht."

Toen Alina met haar dochter in Dordrecht kwam vertelt ze dat ze goed is ontvangen. "Iedereen was heel aardig en steunde ons vanaf het begin dat we hier zijn. Als we op straat lopen en mensen hebben door dat we uit Oekraïne komen lachen de mensen vriendelijk naar ons."

'Alles om niet herinnert te hoeven worden'
Het dagelijks even gaat door, ook in Dordrecht. Alina is een actieve bewoonster die mede allerlei activiteiten voor de andere bewoners organiseert. "Van dansen, yoga, sporten. Er is van alles te doen." Alles om maar niet te herinnert hoeven worden aan de oorlog in haar thuisland. "Het lukt niet 100% om de oorlog te vergeten. Vooral niet omdat mijn vader daar nog aan het vechten is. Ook heb ik een deel van mijn familie moeten achterlaten in een gebied waar het onveilig is."

Onderling tussen de bewoners gaat het goed. Het is niet niks om met 750 mensen in een groot gebouw te moeten wonen. "We hebben kookroosters en soms wil dat nog wel eens botsen. Maar we zijn allemaal door de zelfde reden hier en snappen we waar het vandaan komt."

De voornaamste reden dat Alina niet in Oekraïne is gebleven heeft te maken met de toekomst van haar dochter. "Ik kwam hier naartoe zodat mijn dochter in alle rust kan opgroeien en een opleiding kan gaan volgen."

Nederlands
Haar dochter gaat naar een Nederlandstalige school. Alina brengt haar en als ze weer in het Crownpoint gebouw is kookt ze haar eten en haalt aan het eind van de dag haar dochter weer op. Ook volgt ze sinds augustus een avond in de week Nederlandse les en overdag is er tijd voor, zoals ze het zelf noemt 'huiswerk'. "Ik probeer Nederlands te leren, maar het is erg moeilijk. Op school kreeg ik zelf Oekraïens, Russisch en Engels. Maar Nederlands is heel anders. Het is moeilijker dan Engels." Er zijn een aantal woorden waar ze extra moeite mee heeft, maar daar kan ze even niet op komen. Wel lukt: 'Ik ben Alina. Ik kom uit Oekraïne.'

Lees ook

Vluchtelingen kunnen nu chatten of beeldbellen met een arts in hun eigen taal

Met de opvang van Oekraïnse vluchtelingen in de Drechtsteden kwam ook al snel de vraag waar zij tere...

Vluchtelingen Marconiweg verhuizen waarschijnlijk samen naar nieuwe opvanglocatie

De groep vluchtelingen die in de oude nachtopvang woont van het Leger des Heils aan de Marconiweg ka...

Oekraïnse vluchtelingen verhuizen niet naar het Stadskantoor

Het was de bedoeling dat de Oekraïnse vluchtelingen die nu nog worden opgevangen in het gebouw Crown...

Eerste Oekraïners van hotelboot naar nieuwe opvanglocatie aan de Singel

Zo’n 170 Oekraïners hebben nu nog intrek op Hotelboot Bellriva aan de Lange Wantijkade. Vandaag verh...

Vluchtelingenopvang in de regio Dordrecht na één jaar oorlog in Europa

De Russische inval in Oekraïne is vandaag op de dag af precies een jaar geleden. Voor veel instantie...

Gemeente wil vluchtelingen opvangen in Stadskantoor en een AZC bouwen

De druk om meer vluchtelingen en asielzoekers op te vangen in Dordt neemt toe. Daarom stelt het coll...