Dordrecht, Netherlands

Kerk in Alblasserdam herdenkt slachtoffers schietpartij en ongeluk: 'Het was muisstil'

Kerkdienst in Alblasserdam na de fatale schietpartij in de zorgboerderij NOS
In Alblasserdam zijn in een kerkdienst de slachtoffers van afgelopen vrijdag herdacht. Twee mensen werden doodgeschoten op een zorgboerderij, twee anderen raakten gewond. Ook twee jonge vrouwen, die in de nacht van donderdag op vrijdag bij een verkeersongeluk omkwamen, zijn herdacht. Beide gebeurtenissen hebben een grote impact op het dorp.
RTV Rijnmond | 9 mei 2022 10:08 | Aangepast op 9 mei 2022 10:08
De Ichtuskerk zat helemaal vol zondagochtend, er waren 600 mensen aanwezig. De dominee vertelde over de slachtoffers: een vrouw van 34 uit Alblasserdam en een meisje van 16 uit Dordrecht werden doodgeschoten op de zorgboerderij. Daar raakten ook twee mensen zwaargewond, een jongen van 12 en een vrouw van 20. De slachtoffers van het verkeersongeluk waren twee vrouwen van 18 en 19. Zij zaten op een scooter die in botsing kwam met een auto.

Het is belangrijk om het verdriet te delen, zeggen de kerkgangers. "Het was muisstil, iedereen is hiervan diep onder de indruk", zegt een vrouw na afloop van de dienst. "Ik vond het mooi en intens, maar ook bemoedigend, fijn om bij elkaar te zijn. Ik denk dat er ontzettend naar elkaar wordt omgezien."

Kerk verbindt
Ook de voorzitter van de kerkenraad, Sjaak Lugtenburg, vond het fijn om in de kerk te zijn. Vrijdag was een zwarte dag, zei hij. Eerst kwamen de appjes en belletjes binnen over het ongeluk. "Hoe ga je het organiseren, het is heel heftig, en dan om 11.00 uur stroomt je telefoon vol over de zorgboerderij. Het is mooi dat je vanuit de kerk toch een geluid van hoop mag horen in al deze ellende."

"Mensen zoeken elkaar op, ze organiseren dingen", vervolgt hij. "Vrijdagmorgen kwam het bericht van het ongeluk en een uur later zitten hier twintig, dertig mensen in de kerk. Zaterdagochtend staat er een tafeltje met een paar kaarsen erop en een boek waar mensen wat in kunnen schrijven. Je hoorde het in de dienst, het houdt niet op bij de dood, maar de dood blijft natuurlijk wel verdrietig."

Het brullen van de dood
Voor dominee Michel van Heijningen was het ook een zware dienst. "Je wordt geconfronteerd met het brullen van de dood. In zo'n dorp als Alblasserdam hakt het erin dat binnen een etmaal twee keer jonge mensen bruut om het leven komen. Dat is de werkelijkheid waarmee we geconfronteerd worden. Tegelijkertijd hebben we in de kerk een woord van God, een weerwoord heb ik het genoemd. Jezus die toch de macht heeft over de dood en die stem wil je laten klinken."

Kerkdienst Alblasserdam: 'We bidden voor de families van de slachtoffers'
Twee van de slachtoffers en hun familie zijn lid van de gemeente van de Ichtuskerk. "Ik heb hen gesproken en dan begin je met een luisterend oor", aldus de dominee.

De 38-jarige man uit Oud-Alblas die vastzit voor de schietpartij op de zorgboerderij bekende vlak daarvoor in een e-mail aan RTL Boulevard dat hij eerder deze week een schoenmaker in Vlissingen had doodgeschoten. Ook maakte hij in de mail melding van zijn psychische problemen. Hij zou vijf zelfmoordpogingen hebben gedaan, een daarvan "vanwege een zorgboerderij". De politie was al naar hem op zoek.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Vijf verdachten schietpartij Dordrecht vrijgelaten, twee zitten nog vast

Van de zeven verdachten van de schietpartij van afgelopen dinsdagavond zijn er vijf vrijgelaten. De ...

Schietincident bij Centraal Station, zeven personen opgepakt

Bij het Centraal Station heeft dinsdagavond een schietincident plaatsgevonden. Volgens de politie ge...

Kids And Cars bezorgt kinderen een lach

Onder grote belangstelling vond zaterdag in Alblasserdam het jaarlijkse evenement Kids And Cars plaa...

Deze restanten van neergehaald jachtvliegtuig uit WOII lagen nog in de Alblasserdamse grond

Defensie heeft een vliegtuig geborgen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door vijandelijk vuur werd ...

Heeft Zwijndrechtse schutter 'Lucky' een geestelijke stoornis? Deskundigen hebben geen idee

Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of moordverdachte Minh V. een geestelijke stoornis heeft....

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...