Dordrecht, Netherlands

Stadswandeling met Joods tintje drukbezocht op Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag 2023 zal in Dordrecht niet de boeken in gaan als de actiefste feestdag aller tijden. Buiten was het, mede door de regen, rustig. In de hal van het stadhuis verzamelde zich echter een grote groep mensen; zij kwamen meedoen met een theatrale stadswandeling, georganiseerd door het Dordts Joods Overleg.
Trevyn van Houwelingen | 6 mei 2023 12:00 | Aangepast op 6 mei 2023 12:00
De wandeling stond in het teken van de Joodse bevolking, die in Dordrecht voor de oorlog bestond uit ongeveer driehonderd personen. Het epicentrum van de Joodse wijk was de Grote Markt, en vanzelfsprekend was dat ook één van de stops tijdens de wandeling.

De middag begon in het stadhuis, waar twee muzikanten joodse muziek ter gehore brachten. Daarna richtte Bertie Rodriguez, die zelf de oorlog en bevrijding meemaakte, zich tot het publiek. Zij is één van de drijvende krachten achter het Dordts Joods Overleg, dat zich inzet voor de reïntergratie van de Joodse cultuur in Dordt. Deze stadswandeling is daar onderdeel van.

Ook wethouder Rik van der Linden was aanwezig, hij richtte zich ook nog even kort tot het publiek. Nadat de stortregen was geminderd kon de wandeling beginnen. De groep van honderd werd opgedeeld in twee kleinere groepen, die ieder een eigen route liepen. Eigenlijk waren er meer aanmeldingen, maar vanwege het gebrek aan ruimte bij enkele stops heeft het Joods Overleg meer dan vijftig mensen moeten teleurstellen.
Hoewel het weer niet mee zat kwamen er rond de honderdvijftig aanmeldingen binnen RTV Dordrecht
Tijdens de wandeling deed men onder andere de Grote Markt, de Wolwevershaven en de Voorstraat aan. Op iedere locatie was er muziek, een historisch college of andere vormen van Joodse cultuur voor de bezoekers geregeld. De middag werd afgesloten in de kelder van het stadhuis, daar konden bezoekers opdrogen en traditionele Joodse gerechten uitproberen.

Bekijk hieronder de reportage over de stadswandeling.

Lees ook

Laatste rabbijn van Dordrecht geëerd met straatnaam: 'Dit is heel belangrijk'

Barend Josua Katan was in de jaren dertig de laatste rabbijn van Dordrecht. Tachtig jaar na zijn doo...

Ontdek verstopte glas-in-lood in Dordrecht tijdens wandeling

Dordrecht staat weliswaar niet bekend als een glas-in-loodstad, toch zijn er genoeg gekleurde en tev...

Zo'n 150 man aanwezig bij solidariteitswandeling voor Oekraïne

Zo’n 150 mensen liepen dinsdagavond mee tijdens de solidariteitswandeling in Zwijndrecht. Dit deden ...

Raad unaniem: aandacht voor Joodse cultuur bij herontwikkeling Grote Markt

'Slechts een plaquette' in het centrum herinnert de Dordtenaren aan de Joodse gemeenschap die ooit e...