Dordrecht, Netherlands

450 jaar vrijheid; ‘Wat er toen gebeurde, is een inspiratie voor nu’

Het was geheim en illegaal. De koning had geen toestemming gegeven voor de bijeenkomst die Willem van Oranje organiseerde in juli 1572. Precies 450 jaar geleden kwamen twaalf Hollandse steden in alle stilte samen in het Hof in Dordrecht. Het werd de Eerste Vrije Statenvergadering, de geboorte van een vrij Nederland. Bij dit belangrijke moment wordt vrijdag 8 juli stilgestaan.
Stephanie Roggekamp | 8 juli 2022 17:07 | Aangepast op 8 juli 2022 17:07
Het motto van deze dag is: 450 jaar op zoek naar vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Om dit jubileum-moment te openen, begon burgmeester Wouter Kolff tijdens de nationale Vrije Stedenvergadering met een toespraak.

Volgens de organisatie is deze dag belangrijk om stil te staan bij de toekomst van het land. Datzelfde gebeurde namelijk ook in 1572 tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering, toen de twaalf steden met elkaar belangrijke besluiten namen over hoe het verder moest met de opstand onder leiding van Willem van Oranje.


Inspirerende dag
Vorige maand gingen tientallen jongeren uit het hele land met elkaar in gesprek over vrijheid, veiligheid en klimaat. Deze ideeën werden ook op 8 juli gepresenteerd aan oud-voorzitter van het Nationaal Comite 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet. Zij vindt het belangrijk om nog steeds bij deze dag stil te staan. “Steden namen in die tijd het initiatief om samen te werken en tot het vormen van democratische besluitvormingen te komen. Ook toen waren ze het vast niet altijd met elkaar eens, maar ze zagen toch het gemeenschappelijk belang en bemoeide zich ermee.” Dat vindt ze juist inspirerend voor vandaag te dag.

Jos Wienen, voorzitter samenwerkingsverband 1572 gemeente, sloeg vrijdag tevens de eerste Prinsendaalder.

Dit weekend is meteen het Hoffestival Dordrecht met allelei culturele activiteiten. Het evenement wordt rondom het Hof van Nederland (de plek waar het allemaal begon) gehouden en staat volledig in het teken van de Nationale Vrije Stedenvergadering. Verschillende Dordtse bedrijven hebben hun handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken.

Lees ook

450 jaar na de Eerste Vrije Statenvergadering

19 juli 2022 zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als één van de warmste dagen ooit in Ne...

Nationaal Onderwijsmuseum viert 450 jarig jubileum vrije Statenvergadering

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht plaatsvond. Het ...

Drie muzikale avonden in de Augustijnenkerk in aanloop naar Pasen

De Augustijnenkerk houdt volgende week drie muzikale avonden in aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen....