Dordrecht, Netherlands

Aandacht voor Nederlanse boeken: schrijvers bezoeken Dordrecht

Tijdens de Boekenweek, die afgelopen zaterdag van start is gegaan, kun je in ons eigen Dordrecht twee bekende auteurs ontmoeten. Maandagavond 11 april is Lale Gül te gast in het Energiehuis en zaterdag 16 april doet Joris Luyendijk de bibliotheek aan.
Marjolein Vos | 11 april 2022 10:54 | Aangepast op 11 april 2022 10:54
Elk jaar worden in Dordrecht in aanloop naar 5 mei Vrijheidscolleges georganiseerd. Inspirerende sprekers delen hun verhalen over vrijheid en inspireren zo jong en oud. Op maandag 11 april is er een Vrijheidscollege met Lale Gül. Gül debuteerde vorig jaar met de bestseller ‘Ik ga leven’ . In deze autobiografische roman beschrijft ze haar worsteling met de verwachtingen die haar streng islamitische ouders en omgeving van haar hebben, en waar ze zich steeds meer aan onttrekt. Als jonge, hoogopgeleide, rebelse jonge vrouw past ze niet meer in het plaatje van haar ouders, wat leidt tot conflicten. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek en is ze columnist bij het Parool.

Het Vrijheidscollege is gratis te bezoeken, je moet je alleen wel aanmelden via de site van het Energiehuis.

Nieuw werk
Aanstaande zaterdag kun je luisteren naar Joris Luyendijk. Hij komt tussen 14.00 en 16.00 uur in de Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt vertellen over zijn nieuwste boek ‘De zeven vinkjes’. Na afloop signeert hij zijn boek voor wie dat wil bij Boekhandel De Nieuwe Bengel.

Luyendijk is bekend van het boeken 'Een goede man slaat soms zijn vrouw' en ‘Het zijn net mensen’. In zijn boek 'De zeven vinkjes' probeert Joris Luyendijk in het reine te komen met zijn eigen privileges. Luyendijk is namelijk een 'zeven vinkje': met zijn lichaam (man, wit, hetero) en zijn nest (minstens één autochtoon Nederlandse ouder of verzorger en minstens één ouder met opleiding, geld of status) en zijn opleiding (vwo/gymnasium en universiteit) belichaamt Luyendijk een soort succesformule in Nederland. Want zeven vinkjes maken minder dan drie procent van de bevolking uit, maar ze spelen op onwaarschijnlijk veel plekken in ons land de baas. Wat doet dat met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? In de politiek, media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven.

De lezing is gratis voor leden van de bibliotheek. Wie geen lid is, betaalt 5 euro. Vooraf aanmelden kan via de site van bibiotheek, maar ook aan de balie.

Promotie
De Boekenweek bestaat al sinds 1930 en is bedoeld om het werk van Nederlandse schrijvers te promoten. Tijdens de week ontvang je een gratis boek als geschenk als je voor 15 euro aan Nederlandse boeken koopt.

Lees meer over:

boeken|Boekenweek|vrijheid|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Rapper Rico praat over vrijheid in Dordrecht

In de aanloop naar 5 mei worden er ieder jaar vrijheidscolleges georganiseerd: bekende personen dele...

Booktokkers geven geheimen prijs tijdens eerste Dordtse booktokevent

Duizenden views op TikTok en dat alleen maar door te vertellen over het boek dat je nu aan het lezen...

“In Nederland leven jullie echt in vrijheid, zonder angst om over je schouder te moeten kijken.”

De week van vier en vijf mei staat traditiegetrouw in het teken van herdenken en vrijheid. Dinsdag s...

Bibliotheek AanZet gebruikt als eerste Nederlandse bibliotheek Bookarang

Dordtse bibliotheek AanZet geeft het goede voorbeeld. Op de website kunnen lezers nu gebruik maken v...

Ruim 100 Oekraïense boeken voor bibliotheek

De Dordtse hulpverleningsorganisatie Projekt Ukraina heeft 111 boekeen geschonken aan de Stadsbiblio...