Dordrecht, Netherlands

“In Nederland leven jullie echt in vrijheid, zonder angst om over je schouder te moeten kijken.”

Moyo bezocht zelf ook het Hof van Nederland RTV Dordrecht
De week van vier en vijf mei staat traditiegetrouw in het teken van herdenken en vrijheid. Dinsdag staat er in museum Hof van Nederland een lezing op de planning die volledig in het teken staat van dat laatste: Zimbabwaanse journalist Jeffrey Moyo komt zijn bijzondere verhaal vertellen.
Erik van Krimpen | 1 mei 2023 12:10 | Aangepast op 1 mei 2023 12:10
Zijn verhaal is indrukwekkend en doet de luisteraar beseffen dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Moyo is tijdelijk in Dordrecht en deelt op 2 mei zijn verhaal. Hij werkt als correspondent in Zimbabwe voor het gerenommeerde New York Times. In 2021 liet hij collega's uit Amerika overkomen naar Zimbabwe.

Verhaal
Ze zouden samen aan een verhaal werken over lokale dorpen die werden weggevaagd om plaats te maken voor een groot bedrijf dat daar gewassen wilde verbouwen. Zijn collega's werden na enkele dagen opgepakt en teruggestuurd. Zelf werd hij ervan verdacht een vervalste persaccreditatie te hebben geregeld voor zijn collega's. Hij werd gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid van het land en werd op 26 mei 2021 gearresteerd.

Moyo heeft uiteindelijk 21 dagen vastgezeten en kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar die ten uitvoer kan worden gelegd als hij binnen vijf jaar voor dezelfde overtreding wordt veroordeeld. Ondanks zijn angst geeft hij aan nooit te zullen stoppen met zijn werk als journalist, sterker nog, hij keert binnenkort terug naar Zimbabwe om zijn werk voort te zetten.
Één van de muren in het museum is volgeplakt met briefjes over vrijheid RTV Dordrecht
Persvrijheid
Het verhaal van Moyo klinkt voor Nederlanders misschien als iets wat alleen in dictatoriale regimes plaats kan vinden, waar men het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Helaas is dat niet helemaal meer waar. Vorig jaar kwam ons land in een vrije val terecht op de jaarlijkse ranglijst van persvrijheid. Daarin wordt gekeken naar de mogelijkheid van journalisten en verslaggevers om veilig hun werk uit te voeren.

Waar Nederland traditiegetrouw altijd in de top tien van de wereld stond in deze index zijn we vorig jaar maar liefst 22 plekken gedaald. Dat kwam onder meer door de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, de constante aanvallen op de media door populistische politieke partijen, het gebrek aan openheid van de Nederlandse overheid en de groeiende polarisatie in ons land.

In het kader van vrijheid heeft museum Hof van Nederland een muur opgezet waar iedereen zijn of haar definitie van vrijheid mag opplakken. Ook Moyo heeft zijn definitie daartussen geplakt: “Vrijheid is de mogelijkheid hebben om te leven zonder angst, met het recht om zelf te beslissingen te maken over de eigen toekomst.” Als u de definitie van Moyo en anderen zelf wil bekijken in het museum dan kan dat deze week zonder kosten, in het kader van bevrijdingsdag is het museum op 5 mei namelijk gratis te bezoeken.
De Zimbabwaanse journalist heeft zijn eigen definitie van vrijheid RTV Dordrecht
Verdedigers
De lezing van Moyo is een samenwerking van Hof van Nederland en Defenders in Dordrecht (DiD). Voor Dordtenaren zal die laatste naam wellicht niet zo snel een belletje doen rinkelen, dus hierbij even een uitleg. Defenders in Dordrecht is een organisatie voor mensenrechtenverdedigers die lange tijd onder druk hebben gestaan in eigen land. DiD biedt hen in Dordrecht een pauzemoment voor rust en bezinning. Zo kunnen deze activisten zich hier opladen voordat ze teruggaan naar het gebied waar zij zich inzetten voor vrijheid en de rechten van de mens. Om wat terug te geven aan de Dordtenaren organiseert DiD lezingen van deze activisten voor Dordts publiek.

De lezing van Moyo vindt dinsdag vanaf 14:45 plaats, en zal tot een uur of 16:00 duren. Bezoekers betalen 7.50 voor alleen de lezing, voor vijf euro meer krijgt men ook een kaartje voor het Hof van Nederland daarbij inbegrepen. Let wel even op, de Zimbabwaanse journalist spreekt geen Nederlands dus de lezing wordt in het Engels gehouden.

Bekijk hieronder ook onze videoreportage met Jeffrey Moyo.

Lees ook

Lessen uit de geschiedenis: eerste stoomlezing met Maarten van Rossem

Stoomtreinen, boten en oude ambachten: alles aan Dordt in Stoom neemt je mee in het verleden. Toch ...

Rapper Rico praat over vrijheid in Dordrecht

In de aanloop naar 5 mei worden er ieder jaar vrijheidscolleges georganiseerd: bekende personen dele...

Zeldzame gildebekers terug in Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Het Hof in het teken van bodemvondsten tijdens nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen vonden plaats op 16, 17 en 18 juni. Ze brachten het verleden tot leven...

Archeologiedag in het Hof van Nederland: begroet een Romein of bekijk de archeologische collectie

Het Hof van Nederland wordt op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen, overgenomen ...