In 2020 daalde het aantal naar 330, komend vanaf 439 in 2019. Die daling kwam vermoedelijk door minder ambulanceritten als gevolg van de coronapandemie. “Zodoende zagen onze hulpverleners ook minder signalen van bijvoorbeeld partnergeweld, kindermishandeling en ouderenuitbuiting”, aldus directeur Hans Janssen.
Geen afname
Mishandeling of verwaarlozing is echter niet afgenomen, benadrukt Janssen. De politie zag in coronatijd immers een stijging van problemen achter de voordeur.
Die is ook verklaarbaar. “Door gedwongen isolatie en schoolsluiting nam de stress in veel huishoudens toe”, zegt de directeur van de Ambulancedienst. Als ambulancemedewerkers getuige zijn van problemen achter de voordeur maken ze een zogeheten zorgmelding. “Veilig Thuis kan de situatie dan beoordelen en eventueel hulp op gang brengen.”
Scholen en stimuleren
Janssen is blij dat ambulancemedewerkers weer meer signalen oppikken en melden. “We blijven onze medewerkers scholen en stimuleren om te herkennen dat er mogelijk iets aan de hand is in huishoudens of relaties.”