Dordrecht, Netherlands

ASz: meer operaties op locatie Zwijndrecht; patiënten kunnen toch blijven slapen

Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Zwijndrecht. ©Albert Schweitzer ziekenhuis
Het overnachten op de ziekenhuislocatie Zwijndrecht verdwijnt niet helemaal, zoals eerder de bedoeling was. Patiënten kunnen na een operatie ook in de toekomst één of enkele doordeweekse nachten worden opgenomen op de 'shortstay', laat het Albert Schweitzer ziekenhuis weten.
Marjolein Vos | 1 augustus 2022 13:33 | Aangepast op 1 augustus 2022 13:33
“Door een overnachtingsmogelijkheid te behouden, kunnen we van Zwijndrecht bij uitstek de locatie maken waar de meeste planbare, niet-complexe ingrepen plaatsvinden”, zegt Annemiek Rutters, lid van de Raad van Bestuur. “Dit wordt hét kenmerk en het sterke punt van de locatie Zwijndrecht. Patiënten worden in een gastvrije sfeer snel en goed geholpen.”

De verpleegafdelingen van onder meer Cardiologie en Interne Geneeskunde gingen in het begin van de coronapandemie versneld dicht in Zwijndrecht en keren niet terug. Aanvankelijk wilde het ziekenhuis toen gaan toewerken naar een volledig dagcentrum, zonder opnames voor de nacht. “Zo ver zetten we het niet door”, zegt Rutters. “We kiezen voor het profiel van een electief centrum, waar de nadruk ligt op planbare, niet-complexe ingrepen in dagbehandeling of met een korte opname. Voor sommige operaties is een korte opname nodig. De shortstay-afdeling, die er ook nu is, blijft daarom.”

Na de zomer
Het in fasen opbouwen van een electief centrum begint na de zomer van 2022. Eerst is het specialisme Orthopedie aan de beurt. Rutters: “We gaan uiteindelijk grotere aantallen patiënten opereren in Zwijndrecht dan nu, denk bijvoorbeeld ook aan handpolschirurgie, maagverkleiningen, liesbreuken en staaroperaties. Dit is op de schaal van Zwijndrecht uitstekend te organiseren, met de service en snelheid die zelfstandige behandelcentra ook bieden. Gratis parkeren, goed geholpen, snel weer naar huis en dat alles in de complete en veilige setting van een ziekenhuis. Door deze focus wordt Zwijndrecht hét centrum voor planbare ingrepen in de regio. We werken toe naar korte toegangstijden. We bundelen de vertrouwde expertise in vaste zorgteams, met persoonlijke aandacht en kleinschaligheid.” Op de locatie blijft ook het brede scala van poliklinieken en onderzoeksafdelingen aanwezig.

Meerwaarde bewezen
Het ziekenhuis in Zwijndrecht heeft zes hypermoderne operatiekamers die gedurende een groot deel van de coronatijd in gebruik zijn gebleven. “De meerwaarde van een locatie waar de nadruk ligt op planbare zorg is al bewezen”, vertelt Rutters. “Toen veel zorg in het land stilviel, konden honderden operaties in dagbehandeling in Zwijndrecht gewoon doorgaan. Dat sterke punt gaan we nu verder uitwerken, met shortstay. Planbare zorg neemt in de strategische koers van het Albert Schweitzer ziekenhuis een belangrijke plek in, naast de acute en de chronische zorg.” Op de locatie Dordwijk ligt de nadruk op de acute en hoogcomplexe zorg. Sliedrecht blijft een volwaardige poliklinische locatie. “Door de sterke punten van elke locatie optimaal te benutten, kunnen we meer mensen helpen en zijn we er voor iedereen.”

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

´Chaos´ bij aanbesteding Biesboschhal

Ingrid de Groot | 29 sep 2022 11:02

Lees ook

Te veel gasten negeren bezoekregel, ziekenhuis neemt maatregelen: ‘Discussiëren kost veel tijd en energie’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat gasten die de bezoekregeling negeren niet meer toelaten tot he...

Albert Schweitzer ziekenhuis stuurt overtollig materiaal naar Oekraïne

Overtollige medische materialen, apparatuur en meubilair: het Albert Schweitzer ziekenhuis schenkt h...

Zorgmedewerkers ziekenhuis dreigen 1000 euro kwijt te zijn aan  parkeren: ASZ opnieuw aan tafel met gemeente 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis zit donderdag (7 juli) opnieuw aan tafel met de gemeente om te prat...

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd...

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt afscheid van mondkapjes en verwelkomt extra bezoek

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat vanaf woensdag 16 maart een deel van de coronamaatregelen los....

Dordts ziekenhuis blaast overleg met gemeente af over betaald parkeren

Het Dordtse ziekenhuis Albert Schweitzer heeft donderdagavond eenzijdig het overleg over de parkeerp...