Dordrecht, Netherlands

Bakker Tony van Herk ziet armoede op zich afkomen: 'Als je de rekening niet kan betalen, moet je de zaak sluiten'

Bakker van Herk ziet de toekomst somber in. RTV Dordrecht.
Na het faillissement van Bakkerij van der Waal in de regio dreigen de Dordtse bakkers Korteweg en Van Herk ook op een bankroet af te koersen.
Ingrid de Groot | 27 oktober 2022 13:12 | Aangepast op 27 oktober 2022 13:12
De energieprijzen zijn wurgend hoog. En armoede ligt op de loer. De geldzorgen zijn extreem en Tony van Herk denkt al serieus na over sluiting van zijn bakkerij vlakbij het Vogelplein.
,,Je kan de rekening gewoon niet meer betalen. En dan wordt je werkend arm. En dat zijn we echt niet van plan."
Hoe lang het familiebedrijf nog kan blijven bestaan, is niet duidelijk. RTV Dordrecht.
Een echt familiebedrijf
Drie generaties is zijn familie al gevestigd met haar bakkerij vlakbij het Vogelplein in het Reeland. De winkel voor brood en banket ging van vader op zoon. Maar de energierekening voor gas en licht knalt binnenkort van 2000 naar 8000 euro per maand door het dak heen. ,,Je moet je brood ermee verdienen. Dit geld is er gewoon niet.'' Vier medewerkers, die al vele jaren in de zaak meedraaien, houden ondertussen hun hart vast. Van Herk verwacht dat hij de winter financieel nog wel kan doortrekken door de extra omzet rond de feestdagen. Maar daarna wordt het een groot probleem. ,,Als je de rekening niet kan betalen, dan moet je sluiten.''

Ook ondernemer Henk Korteweg die met zijn broer Dirk-Jan vier bakkerijen heeft (winkelcentrum Bieshof, winkelcentrum Stadspolders, winkelcentrum Sterrenburg en het Damplein) vertelt dat de energiekosten ook in hun bedrijf de pan uitrijzen. Het kan dramatische gevolgen hebben. De twee denken inmiddels na over de verkoop van het pand met daarin hun bakkerij aan het Pearl Buck-erf. ,,Zodat we in ieder geval het personeel kunnen blijven betalen.''
Crisis
Tony van Herk piekert net als de twee broers Korteweg over de bakkerscrisis die opeens toeslaat. In zijn werkplaats hangt al jaren een postertje met de tekst; 'Maak je niet druk'.
Maar in deze slechte tijd valt dat niet mee, erkent hij. Van Herk ziet de toekomst voor de branche somber in. ,,Het ziet ernaar uit dat er straks in heel Dordrecht geen warme bakker meer is.'' Brood is dan alleen nog maar te koop in de supermarkt. ,,Fabrieksspul'', noemt hij dat.
Van Herk is niet de enige bakker die in de problemen komt door de torenhoge energierekeningen. RTV Dordrecht.
Parkeervergunning
En er zijn nog méér kopzorgen voor Tony van Herk. Via de gemeente heeft hij te horen gekregen dat hij binnenkort elk half jaar voor zijn auto moet gaan betalen voor parkeren op eigen terrein: bij zijn winkel. De ondernemer laat de flyer zien waarop het staat. Hij wijst de tekst aan. ,,Hier staat het zwart op wit: Parkeervergunning voor ondernemers met parkeergelegenheid op eigen terrein: 179,95 euro." Van Herk vindt het knotsgek en moet er cynisch om lachen. ,,Mijn opa heeft er altijd gratis gestaan. Mijn vader heeft er gratis gestaan. En plotseling kan het niet meer. Een goed zakcentje voor de gemeente...''

Misverstand
De gemeente laat evenwel weten dat het een misverstand is. Het is volgens een woordvoerder niet duidelijk geformuleerd in de folder. Ondernemers hoeven volgens hem ,,natuurlijk" niet te betalen voor parkeren op hun eigen terrein.
Van Herk schrok zich rot toen hij een brief van de gemeente over betaald parkeren op zijn mat aantrof. RTV Dordrecht.
Parkeren op straat
Maar als ze op eigen terrein kúnnen parkeren, en daarbij óók nog een vergunning willen voor parkeren op straat, kost dit 179,95 euro. Van Herk is opgelucht. ,,Dat parkeren gratis blijft op ons eigen terrein. Het scheelt in ieder geval weer.'' De gemeente meldt dat ze nadenkt hoe ze ondernemers in nood kan helpen. Een kant-en-klare oplossing heeft ze er nog niet voor.

Lees meer over:

Bakker|Crisis|

Lees ook

75 euro cadeau van de gemeente

De gemeente komt elk Dordts huishouden tegemoet. Eind februari wordt er eenmalig een bedrag van 75 e...

Oven van bakkerij Van der Steenhoven duikt na jaren weer op

Nu zit er een winkel waar je computers en telefoons kunt kopen, maar vroeger zat aan het Bagijnhof d...

Honderd jaar oude bakkerij Van der Waal sluit winkels per direct vanwege hoge energierekening

Alle zes winkels van bakkerij Van der Waal in Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht gaan per direct dich...

College: huizen kopen voor crisisopvang, maar dan opkoopbescherming ‘omzeilen’

De gemeente wil huizen aankopen voor gezinnen die dakloos zijn of dreigen te worden en die niet op ...

Nieuwe tuktuk voor bezorgbakker Goof Booij (76): ‘ik denk niet aan stoppen’

De oude bezorgwagen van Goof Booij hoorde je al van verre aankomen, zoveel herrie maakte die. Na 44 ...

Meer letten op de aanbiedingen en de auto vaker laten staan: hoe Dordtenaren omgaan met de prijsstijgingen

Alles wordt duurder. Of het nu over de boodschappen gaat of de benzine- en stookkosten: de prijzen b...