Dordrecht, Netherlands

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen een speciale rondleiding langs de vaste collectie. Deze Critical Young Friends zijn aangesloten bij het Berlijnse Jügendmuseum en hun bezoek is onderdeel van een uitwisseling voor jongeren die betrokken zijn bij musea.
Trevyn van Houwelingen | 26 oktober 2023 17:00 | Aangepast op 26 oktober 2023 15:58
De Duitsers werden rondgeleid door hun Dordtse collega’s. Het Dordrechts museum heeft namelijk ook een jongerenorganisatie onder de naam Take pART. Deze Take pARTners zijn parttime in dienst naast hun school of studie en moeten het museum aantrekkelijker maken voor jongeren. De creatieve oplossingen die ze daarvoor verzinnen, zoals het vervangen van beschrijvingen van kunstwerken met hedendaagse memes, hebben ze nu gedeeld met de Duitse bezoekers.

De Critical Young Friends reisden niet alleen voor Dordrecht naar Nederland. Eerder in de week bezochten ze ook het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook daar spraken ze met betrokken jongeren van Blikopeners, die al vijftien jaar een gewaardeerde rol hebben bij dat museum door het geven van rondleidingen en speedtours. Ook gaan de Blikopeners langs bij scholen en evenementen.

De coördinator van de Duitse jeugd hoopt dat voor haar Critical Young Friends ook ooit zo'n rol in het verschiet ligt: “We werken nu nog vanuit een keldertje in het Jeugdmuseum, maar willen graag een eigen kantoor en expositieruimte om zelf in te richten. Daarom is een culturele uitwisseling als deze, met gevestigde jongerenorganisaties in Nederland, heel waardevol voor ons.”
Tijdens de lunch was er voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen. RTV Dordrecht
Na de rondleiding en een gezamelijke lunch, waar artistiek directeur Femke Hameetman ook nog een woordje sprak, zijn de jongeren naar de werkruimte van Take pART gegaan om ideeën uit te wisselen. Volgens Joëlle, kunstenaar en coördinator van Take pART, mag dit vaker gebeuren: “Er zijn nog maar weinig musea in de wereld met jongerenorganisaties zoals deze, wij proberen wel zo veel mogelijk uit te wisselen onderling. Maar het mag zeker vaker van mij!”

De eerstvolgende kans daarop is wellicht volgend jaar al. De Critical Young Friends zijn van plan om dan een congres te organiseren in Berlijn voor cultureel-betrokken jongeren van musea uit de hele wereld. Als het aan Joëlle ligt gaan de Take pARTners daar ook zeker heen, om terug te komen met nieuwe ideeën om het Dordrechts Museum nog beter te maken voor jong en oud.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het bezoek van de Critical Young Friends aan het Dordrechts Museum.

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Kunst en cultuur in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Vragen over jongerenwoningen Leerpark, 'maar klachten waren momentopname'

De Fractie van Waardhuizen en de VSP hebben vragen gesteld over de 333 jongerenwoningen op het Leerp...

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activitei...

Kunstenaars pakken uit bij Kunstexpo Reeweghal: ‘Abstract maar toch nog een beetje landschap’

Ruim 60 kunstenaars van verschillende disciplines onder een dak. Dat gebeurt niet vaak in Dordt. Maa...

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...