Dordrecht, Netherlands

Beter afval scheiden op Dordtse Kil 3

Niet meer al het afval in een bak. Dat is het idee achter de pilot afvalscheiding waaraan een groot aantal bedrijven op de Dordtse Kil 3 sinds maandag aan mee doet. De bedoeling is dat er beter wordt gekeken naar wat er wordt naar wat er wordt weggegooid en op wat voor manier dat eventueel hergebruikt kan worden, in plaats van dat het wordt verbrand. "Waarbij we het afval dat normaal gesproken naar de afvalverbrandingsinstallatie gaat, van te voren netjes apart houden en als het recyclebaar is, recyclen we het ook," legt Ramon Grundel, van Netwerk uit.
Dennis Koorevaar | 6 september 2022 16:54 | Aangepast op 6 september 2022 16:54
"Op die manier voorkomen we dat afval verbrand wordt en zorgen we ervoor dat de grondstoffen hergebruikt worden." Deelnemende ondernemers krijgen een extra container waar deze zogenoemde grondstofmix in kan. Die mix bestaat onder andere uit hout en plastic folies. Maar als scheiden zo belangrijk is, waarom wordt dit dan nu in 1 en dezelfde container gegooid?

"Als je een grote hoeveelheid van iets hebt, houd het dan apart. Op het moment dat je kleine hoeveelheden plastic, hout of metaal hebt: geef het dan aan." Netwerk zorgt dan voor een kleine container. Daar kan de eerder genoemde grondstofmix in. En het afvalverwerkingsbedrijf zorgt dan voor het scheiden van het afval.

De pilot duurt een jaar. Daarna hoopt Grundel dat er meerdere industrieterreinen het voorbeeld van Kil 3 zullen volgen. "Het is zonde om grondstoffen die prima nog te hergebruiken zijn, te verbranden."

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Lees ook

Hugo de Jonge bezoekt bedrijventerrein Distripark: ‘Oog voor omgeving en duurzaamheid’

Bedrijventerreinen zoals het Dordtse Distripark dienen een groot maatschappelijk en economisch belan...

Defensie oefent woensdagnacht bij Dordtse Kil, mogelijk schoten te horen

In de nacht van woensdag op donderdag 9 november organiseert Defensie een oefening van 22:00 tot 03:...