Dordrecht, Netherlands

'Beter een Goede Buur...'

Dat is de titel van de derde aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar heeft gemaakt over de Elisabethsvloed. Vier programma’s van een kwartier, waarin wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt.
Marjolein Vos | 19 juli 2022 11:14 | Aangepast op 19 juli 2022 11:14
'Na de Vloed - Dordrecht en het water: toen, nu en straks' is opgebouwd als een zoektocht, de serie draait om de nieuwsgierigheid van centrale presentator Bosse Beckers. Bosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland, waarbij hij op belangrijke locaties ontmoetingen heeft met personen die antwoord kunnen geven op de vragen waar hij mee ‘rondfietst’. Vragen als 'Wat is er allemaal verdwenen door de vloed' en 'Wat als het water weer komt'.

In de inleiding van aflevering 3 vertelt presentator Bosse zelf wat hij dit keer gaat onderzoeken: "Deze aflevering van Na de Vloed gaat over de gevolgen van de Sint Elisabethsvloed voor de economie, wat ik wil weten is hoe komt Dordrecht er in de jaren na de vloed weer bovenop, dus hoe wordt weer geld verdiend.” En iets verderop: “Eerst gaan we wat verder terug in de tijd, naar het Dordrecht van voor de vloed, dat doe ik samen met journalist en stadshistoricus Jaap Bouman, met hem maak ik een vaartocht door de Dordste Binnenstad..."

Aflevering 3 gaat dus over de gevolgen van de vloed voor de economie. Bosse komt in zijn zoektocht naar antwoorden meer te weten over de aanleg van de havens, de opkomst van de baggerindustrie en de grote rol die de Bieschoschhal heeft gespeeld in de scheepsbouw en binnenvaart. Maar we kijken ook vooruit, naar de toekomst van de maritieme sector en nieuwe innovaties, bijvoorbeeld hoe je van bagger-afval bouwmaterialen kan maken.

'Na de Vloed' is in 2021 gemaakt in opdracht van de gemeente, een co-productie van RTV Dordrecht en programmamaker Tako Bolt, het camerawerk is van Fokko van der Straaten en Robert Kraak. Aflevering 3 is hieronder al te zien en wordt vanavond vanaf 18.00 uur uitgezonden op TV Dordrecht, direct na het TV Nieuws. De vierde en laatste aflevering wordt volgende week herhaald op dinsdag 26 juli.

Lees meer over:

Overstroming|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

‘Hoe veilig zijn we in Dordt als de Russen de dijken saboteren?’

‘Nederland is nergens meer als je de dijken doorsteekt’. Die boodschap hoorde Marco Stam van Fractie...

'Lost and Found...'

Dat is de titel van de tweede aflevering van de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar he...

Dordt omringd door water: 'Als de dijk doorbreekt, gaan we allemaal een beetje dood'

Snel op een zelfgemaakte vlot springen. Er is namelijk geen tijd te verliezen. Een kat staat op verz...