Dordrecht, Netherlands

‘Hoe veilig zijn we in Dordt als de Russen de dijken saboteren?’

‘Nederland is nergens meer als je de dijken doorsteekt’. Die boodschap hoorde Marco Stam van Fractie van Waardhuizen op de televisie, geuit door Rusland. Reden voor hem om de burgemeester te bevragen over de noodplannen die klaarliggen voor Dordrecht, mocht het ooit zover komen.
Marjolein Vos | 19 januari 2023 14:12 | Aangepast op 19 januari 2023 14:12
Stam stelde de vraag tijdens het vragenuurtje van de vergadering van de raad deze week.
“We willen geen paniek zaaien”, benadrukt hij. Maar in zijn fractie wordt er ook gesproken over de actualiteit en de wereldproblematiek, aldus Stam. Uitspraken van Russische kant hebben de fractieleden aan het denken gezet. “Dordrecht is al een watergevoelig eiland. We zijn bezig met de ontwikkeling van een safety shelter, dus de vraag is dan: moet je dat dan gaan versnellen om in ieder geval ervoor te zorgen dat je een belangrijk deel van onze inwoners daar naartoe kan brengen.”

“Het is wel een heel theoretische vraag. Er is aan de lopende band vanuit Rusland oorlogsretoriek”, reageert burgemeester Kolff. “Als de dijken allemaal worden doorgeprikt, staat Nederland behoorlijk onder water. Maar we hebben op dit moment geen elke signaal dat daar ook maar iets van waar gemaakt kan worden. Daar begint het al mee.” Maar Dordrecht is sowieso goed voorbereid, zegt Kolff. “We hebben natuurlijk wel altijd voorbereidingen (getroffen) voor als er ergens een dijk doorbreekt. Daar hebben we goede calamiteitenplannen voor liggen. Dan heb je het over de Haarlemmermeer, Amsterdam en Schiphol. En bij ons is het water natuurlijk iets wat altijd speelt. Of het nou gaat om hoog water of laag water. Maar daar zijn we gewoon goed op voorbereid. Daar trainen we op, daar liggen calamiteitenplannen voor. Dus ik denk dat onze inwoners echt rustig kunnen gaan slapen.”

Beluister hier het hele gesprek dat verslagger Ben Corino met Marco Stam had.
Stam is tevreden met de toelichting van de burgemeester: “Het is meer een stuk bewustwording van het vraagstuk dat er ligt. Maar het is goed om te horen dat die plannen er zijn en dat er ook over nagedacht wordt op landelijk niveau met de waterschappen. En als wij dat safety centre in Dordrecht wat sneller kunnen realiseren dan zitten we redelijk goed.”

Het Safety Shelter waar Stam op doelt, is een opvanglocatie op De Staart. De hoger gelegen plek waar Dordtenaren bij een eventuele overstroming naar toe kunnen worden geleid. Om de inwoners hierover te informeren heeft de gemeente uitgebreid aandacht aan de strijd tegen het water geven toen het 600 jaar geleden was dat de Sint Elisabethvloed Dordrecht overspoelde (in 2021).
RTV Dordrecht werkte in het kader van die herdenking mee aan een serie met de titel ‘Na de vloed’. In vier afleveringen van een kwartier wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt. Bekijk hier het eerste deel van de serie.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Ton vecht voor vrede en herdenkt met lichtjestocht Navalny

Hij hoopt op veel volk, Ton Delemarre (91) uit Dordrecht. Woensdagavond herdenkt hij de onlangs over...

Wandelpaden Noordwaard en Deeneplaatweg weer open na hoog water

Wandelaars kunnen vanaf woensdag weer gebruik maken van de paden in de Noordwaard en de Deeneplaatwe...

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk ...

'Beter een Goede Buur...'

Dat is de titel van de derde aflevering in de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar heeft...

'Lost and Found...'

Dat is de titel van de tweede aflevering van de serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar he...

'Wat als het water weer komt...'

Dat is de titel van de eerste aflevering van een serie documentaires die RTV Dordrecht vorig jaar he...