Dordrecht, Netherlands

Betonblokken als tijdelijke oplossing voor scheur spoordijk Gorinchem

Scheur van 65 meter lang in spoordijk bij Gorinchem ProRail/Qbuzz
ProRail heeft een tijdelijke oplossing gevonden om de spoordijk in Gorinchem te verstevigen. In die spoordijk zit een scheur. In de nacht van 25 februari worden er stapelbare betonnen blokken in de sloot geplaatst, die tegendruk moeten bieden. Tot maandagochtend 26 februari rijden er daarom geen treinen.
Redactie RTV Dordrecht | 19 februari 2024 15:31 | Aangepast op 19 februari 2024 15:31
De scheur van 65 meter lang en op sommige plekken een halve meter diep werd ruim een maand geleden ontdekt. Sindsdien rijden treinen niet alleen langzamer, maar rijden er ook minder treinen. In plaats van vier treinen rijden er nog slechts twee per uur tussen Dordrecht en Gorinchem.

Eerder liet ProRail al weten dat de scheur op een lastig bereikbare plek zit en dat het moeilijk zou zijn op het probleem te herstellen. Bovendien lopen er allerlei kabels en leidingen in de spoordijk en onder de sloot, die niet geraakt mogen worden. Aanstaande donderdag 22 februari wordt er gestart met voorbereidende werkzaamheden. Er worden zand, blokken en grote houten schotten aangevoerd, die nodig zijn voor de versteviging.

Op zondag 25 februari om 01.30 uur wordt vervolgens eerst bagger uit de sloot gehaald en worden de houten schotten tot op de bodem geplaatst. Daar bovenop komen dan de betonnen blokken te staan. Vanwege de veiligheid van de werklieden moet de spanning van de bovenleiding worden afgehaald en kunnen er tijdelijk geen treinen rijden. Je vindt een aangepaste dienstregeling op de website van Qbuzz. De werkzaamheden duren tot maandagochtend 26 februari 05.30 uur.

Snelheidsbeperking
Nadat de blokken zijn geplaatst, kan de snelheid van alle treinen niet meteen weer verhoogd worden. ProRail monitort eerst of de spoordijk niet beweegt en de blokken dus goed tegendruk bieden. “Blijft de spoordijk stabiel? Dan laten we stapje voor stapje alle treinen weer sneller rijden”, laat een woordvoerder weten.

Definitief herstel spoordijk
“Na het tijdelijk verstevigen van de spoordijk, starten we met het definitieve herstel ervan”, aldus ProRail. “De gegevens die we in het weekend van 25 februari verzamelen, gebruiken we om te onderzoeken hoe de scheur is ontstaan. Daarna bepalen we hoe we de spoordijk definitief kunnen verstevigen. Pas als de spoordijk volledig is hersteld, halen we de betonnen blokken uit de sloot. Het definitieve herstel van de spoordijk duurt een aantal maanden.”

Lees meer over:

spoor|Treinen|Gorinchem|ProRail|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Let op: dit weekend is de Baanhoekbrug enkele uren afgesloten

Wie dit weekend te voet of met de fiets de Beneden Merwede moet oversteken, kan dat maar beter niet ...

Vroege intercity van Rotterdam naar Dordrecht komt terug na klachten

De vroege intercity van Rotterdam naar Dordrecht en Roosendaal komt terug in het reisschema, op aand...

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt 25 miljoen euro van Rijk voor tweede Regio Deal

De Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt een tweede Regio Deal van 25 miljoen euro van het Rijk. Dit...

Spoorbrug Dordrecht defect

Problemen op het spoor: de spoorbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht werkt niet meer. Wat precies de...

Nieuwe dienstregeling NS: meer treinen

De NS laat vanaf 10 december een nieuwe dienstregeling ingaan. En dat heeft vooral positieve gevolge...

Zes weken werkzaamheden aan Rotterdam Centraal: dit betekent het voor jouw reis

Vanaf vandaag tot en met 3 december is Rotterdam Centraal beperkt en soms zelfs helemaal niet bereik...