Dordrecht, Netherlands

Bevers kosten Waterschap Hollandse Delta al ruim twee ton dit jaar

In de regio Drechtsteden en Hoeksche Waard leven naar schatting 1500 bevers RTV Dordrecht
De opmars van de bever in Nederland vordert gestaag. Dertig jaar geleden werd de uitgestorven diersoort opnieuw uitgezet in ons land en op dit moment telt ons land naar schatting zo’n 7000 bevers. Die succesvolle terugkeer levert niet alleen blije gezichten op, waterschappen moeten steeds meer kosten maken om de schade van bevers te herstellen. Hollandse Delta was dit jaar ruim twee ton daar aan kwijt.
Trevyn van Houwelingen | 12 december 2023 09:12 | Aangepast op 12 december 2023 09:12
Door de jacht en vervuilde waterwegen in het Nederland van de 19e eeuw stierf de laatste bever in 1826. Ruim anderhalve eeuw later werd het grootste knaagdier van ons land eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 opnieuw uitgezet op verschillende plaatsen in Nederland. Zo ook in de Hollandse en Brabantse Biesbosch. Vooral in Zuid-Nederland is de bomenknager aan een gestage opmars bezig. Volgens het waterschap bivakkeren er nu zo’n 1500 bevers in de regio Drechtsteden en Hoeksche Waard.

Vooral instanties die van doen hebben met infrastructuur tasten diep in de buidel vanwege het knaagdier. Bij de waterschappen, verantwoordelijk voor de waterwegen en dijken, zorgt de bever voor een flinke schadepost. Herstel, maatregelen om meer schade te voorkomen en het inhuren van experts om bevers te verjagen of te verhuizen kostten de waterschappen over de afgelopen vier jaar ruim 5 miljoen euro, wist RTL Nieuws eind november te melden. Waterschap Hollandse Delta, waar Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht onder vallen, liet aan RTV Dordrecht weten dat de schade in onze regio in de tonnen loopt.

Volgens cijfers van het waterschap was men tot december van dit jaar 214.000 euro kwijt aan het rossige knaagdier. Opvallend genoeg richtte de bever in 2022 voor een stuk minder geld schade aan. De totale schade telde toen 'maar 35.000 euro. In 2021 bedroeg de schadepost na twaalf maanden precies een kwart miljoen euro. Deze kosten zijn puur voor wering en reparatie, personeelskosten zijn volgens het waterschap niet meegerekend.

Een woordvoerder laat weten dat er weinig reden is tot zorg over de veiligheid: “Op de locaties waar de bever is gesignaleerd, worden er controles uitgevoerd. Bij het aantreffen van holen worden deze uitgegraven en worden preventieve maatregelen getroffen zoals het aanbrengen van beverwerend gaas.” Het waterschap laat weten zich tijdens deze acties te houden aan het beverprotocol van de provincie. Wel zal de kostenpost voor de waterschappen, maar bijvoorbeeld ook voor ProRail en Rijkswaterstaat waarschijnlijk verder oplopen als de beverpopulatie toeneemt.

Een jaar geleden maakte RTV Dordrecht al een reportage over de aanleg van beverwerend gaas bij de Merwelanden nadat daar beverschade was aangetroffen.

Lees ook

Dordt en de bever, ondanks schade een goede match? 'Hij hoort bij de Biesbosch'

Hoe ziet de toekomst van de bever in de Biesbosch eruit? Die vraag stond centraal bij een werkbezoek...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

Op pad met de Dordtse bestuurder die het water op ons eiland managet

Op 15 maart jongstleden mocht Nederland naar de stembus voor de gemeenteraads- en waterschapsverkiez...

Waterschapsbelasting 2024 waarschijnlijk zo’n 25 euro hoger

Het Waterschap Hollandse Delta heeft de begroting voor komend jaar opgesteld. Centraal staat het bel...

Dordtenaar Anne Mollema vertelt over zijn functie bij waterschap Hollandse Delta

Er wordt deze week veel aandacht besteed aan het water. Zo werd woensdag de vloedschottentest uitgev...

Extra regels waterschap voor PFAS-grondwater

In aanvulling op landelijke wetgeving stelt waterschap Hollandse Delta extra voorwaarden aan opgepom...