Dordrecht, Netherlands

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Van een kapotte lift tot zorg dat tekort schiet: bewoners en hun familie trekken aan de bel over problemen in het Dordtse woonzorgcentrum Dubbelmonde. "Er is zoveel kapot dat mensen eronder lijden", zegt Carla Zwang, dochter van de 95-jarige bewoonster Bep.
Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 maart 2024 17:38 | Aangepast op 22 maart 2024 17:38
Een van de problemen is een haperend alarmsysteem, dat bijvoorbeeld nodig is om naar het toilet te kunnen of 's nachts iemand te roepen. "Mijn moeder heeft zo'n alarmkettinkje om en dat werkt soms niet. Dat vind ik heel erg gevaarlijk, dat is gewoon slecht."

Liftproblemen
Naast de soepketel staat ook een lift in de lijst van kapotte dingen bij Dubbelmonde. "Het is voor die mensen vreselijk moeilijk, want ze moeten nu allemaal wachten bij een kleine lift waar dan maar één rolstoel in kan. Dan is 'ie op een gegeven moment weer gemaakt, maar dan is de andere lift weer kapot. Er wordt wel iets aan gedaan, maar dat duurt allemaal heel lang."

Ook de kwaliteit van de zorg gaat volgens Carla achteruit. Volgens haar is dat te wijten aan het vertrek van veel vaste krachten, die zijn vervangen door zzp'ers en uitzendkrachten. "Die zijn er maar één dag en hebben minder interesse in de mensen. Dat is gewoon een drama", zegt Carla.

'Er wordt niks opgelost'
Maar als ze de problemen aankaart bij Dubbelmonde, schiet ze er weinig mee op. "Er zijn allemaal gesprekken geweest, maar er wordt niks opgelost. Ik kan me voorstellen dat mensen het opgeven. Mijn zus is al maanden aan het bellen, maar ze komt niet verder."

De klachten van Carla komen overeen met signalen die de Verenigde Senioren Partij heeft ontvangen van meerdere bewoners. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld en wil weten of de verantwoordelijk wethouder op de hoogte is van de situatie het woonzorgcentrum.

Carla benadrukt ook dat zij niet de enige is die zich zorgen maakt. "De meeste mensen klagen wel tegen elkaar in de gang of in de hal, maar als het erop aankomt durft niemand iets te zeggen."

PZC Dordrecht 'bekend met zorgen'
Woordvoerder Marly van Oosterhout van PZC Dordrecht, het bedrijf achter Dubbelmonde, laat weten dat een van de twee liften 'vanwege technische problemen en uit veiligheidsoverwegingen' tijdelijk buiten gebruik is. "Al onze huurders zijn in staat zich te verplaatsen met de kleinere lift, die nog wel in werking is. We realiseren ons zeker dat het defect aan de grote lift ongemakken oplevert voor onze huurders in de 'hoge flat'", voegt ze daaraan toe.

Van Oosterhout verwacht dat de kapotte lift half april weer in gebruik genomen kan worden. PZC Dordrecht is ook bekend met andere zorgen die leven in het woonzorgcentrum, zegt ze. Volgende week geeft de directie een uitgebreide reactie op de onderwerpen.

Lees ook

Sluiting kinderopvang Fit-Kidz van de baan: herstel bewezen op alle punten

Fit-Kidz in Papendrecht blijft toch open. De kinderopvang zou eigenlijk sluiten vanwege gebrek aan v...

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: Marije Schnabel over 4 mei en eenling politiek

Ze is een duizendpoot, Marije Schnabel van de Dordtse PvdA. Als eenling vertegenwoordigt ze het soci...

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Het is een traditie dat op de dag voor Koningsdag mensen, die zich op een bijzondere manier hebben i...