Dordrecht, Netherlands

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden was dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. De vloed die het gebied voor een groot deel onder water zette en daardoor het eiland van Dordrecht vormgaf. In het kader van die herdenking werd ook een speciale wandelroute uitgezet. En die is nu genomineerd.
Marjolein Vos | 25 januari 2022 14:38 | Aangepast op 25 januari 2022 14:38
De Fiets- en Wandelbeurs kiest ieder jaar een route uit die benoemd wordt tot de beste van Nederland. Van de oorspronkelijke dertien kandidaten voor de titel 'Wandelroute van het Jaar 2022' zijn er nu nog vijf over. Naast het Biesboschpad staan de Dutch Mountain Trail, de thematische GR La Lesse et La Lomme, het Hondsrugpad en Ons Kloosterpad op de shortlist. De datum waarop de jury de winnaar aanwijst, is nog niet bekend.

De juryleden beoordelen de routes op een paar punten, waaronder de ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering en aanvullende informatie op websites.

Tocht langs de verdronken dorpen
Het Biesboschpad is De Biesboschregio is een 170 kilometer lange wandelpad. De wandeling toont het unieke gebied met zeshonderd jaar geschiedenis en het enige zoetwatergetijdengebied van Europa met killen, geulen en kreken, laat de jury weten.

In de wandelgids, die als handleiding bij de route is gemaakt, staat meer informatie over de tocht te lezen. Polder de Groote Waard, die zich uitstrekte van Strijen tot Heusden, met steden als Dordrecht en Geertruidenberg, liep onder. Volgens de legende zijn tijdens deze Sint-Elisabethsvloed(en) 72 dorpen ‘verdronken’. De randen van de binnenzee die toen is ontstaan, zijn later opnieuw bedijkt. In het westen is de Hoeksche Waard ermee uitgebreid, in het oosten is het Land van Heusden en Altena aangegroeid. Ten zuiden van Dordrecht is het Eiland van Dordrecht drooggelegd en ook in de noordrand van Brabant is land op het water herwonnen.

Deze wandelgids voert je door de vroegere Groote Waard. Het pad gaat over dijken die het toen hebben gehouden, of later om het nieuw gewonnen land zijn opgeworpen, door dorpen die een band met de Biesbosch hebben – Werkendam en Drimmelen – en natuurlijk door Nationaal Park de Biesbosch zelf waar je kans hebt de zee- en visarend te spotten en knaagsporen van de bevers te zien. Vergeet je verrekijker niet! Begin- en eindpunt is het mooie vestingstadje Geertruidenberg. Maar je kunt natuurlijk op elk willekeurig punt je wandeltocht beginnen.

Populair bij wandelaars
Hans Kuijpers, initiatiefnemer en padcoördinator, is verrast en ook trots dat 'zijn' pad in dit rijtje staat. Op de website wandelnet.nl zegt hij: “Veel wandelaars hebben de weg naar het Biesboschpad al gevonden. Gezien de aantallen verkochte wandelgidsen en unieke bezoekers op de website van Wandelnet in de eerste twee maanden na de lancering, mogen we ook echt wel van een succes spreken. De Biesboschregio is dan ook een uniek gebied met 600 jaar geschiedenis die laat zien hoe Nederland continu in strijd is met het water.”

RTV Dordrecht maakte in samenwerking met de gemeente Dordrecht een serie over de Sint Elisatbethsvloed. Bekijk hier de eerste aflevering van 'Na de Vloed'. De hele serie is te zien op ons YouTube-kanaal.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

De verborgen parel van de Biesbosch: 'Uniek voor heel Europa'

De lente is alweer even bezig; de bomen krijgen weer hun groene bladeren en de dieren beginnen met p...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...

Rust van de visarenden verstoord door kamikaze-eend en soortgenoot

Het inmiddels welbekende jonge nest met visarenden in de Biesbosch heeft een rumoerige week achter d...

Voedselconcurrentiestrijd tussen de honing- en wilde bij

De kleine zwart-gele zoemende beesten, ze zijn niet meer weg te denken uit onze natuur. Dat is maar ...

Marjon van Kuijk-Rooseboom krijgt Biesbosch Natuurprijs

Marjon van Kuijk-Rooseboom heeft de Biesbosch Natuurprijs 2021 gekregen. Zij zette zich meer dan 25 ...

Verschillende bekeuringen bij handhavingsactie Biesbosch

Een schone, stille, veilige Biesbosch: dat is de wens van onder meer Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaa...