Dordrecht, Netherlands

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

De tijd lijkt stil te hebben gestaan in het markante Hotel Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht. Wie een blik naar binnen werpt, stuit eerst op een A4'tje met de coronamaatregelen van weleer. Maar hoe ziet het eruit achter dit papiertje?
Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 juli 2024 08:30 | Aangepast op 10 juli 2024 17:15
Als de voordeur opengaat, vult een oorverdovende stilte de ontvangsthal van het monumentale pand. Vergezeld door een ietwat oude, muffige geur. In het restaurantgedeelte zijn de keuken en de bar op een paar verdwaalde siroopflessen en koffieblikken na uitgestorven. Kortom, aan alles is te merken dat er al ruim vier jaar geen sprake is van enige bedrijvigheid. 

Want op 16 juni 2020 viel het doek voor Hotel Bellevue. De reden: de coronacrisis. Toenmalig Bellevue-uitbater Ad Janssen kon het hoofd niet meer boven water houden door de verstrekkende gevolgen van de wereldwijde virusuitbraak.  

Pand leren kennen
En nu, na ruim vier jaren stilstand, werpt het Dordste vastgoedbedrijf Dudok Real Estate zich op om het pand nieuw leven in te blazen. Pascal Groenendijk, head of asset management bij Dudok, leidt ons rond. Dudok kreeg op 1 juli de sleutel van Bellevue en dus is het nog niet helemaal duidelijk voor welke opgave het bedrijf staat. 

"Voor ons staan de komende weken vooral in het teken van het pand leren kennen", legt hij uit. "We kennen de geschiedenis, die enerzijds prachtig is en anderzijds ook lelijke kanten kent met meedere faillisementen. En we willen natuurlijk voorkomen dat dat opnieuw gebeurt."

Geen overhaaste beslissingen 
Verwacht daarom geen overhaaste beslissingen van Groenendijk, die al wel een plan met Bellevue voor ogen heeft. ''We focussen ons in eerste instantie op het horecagedeelte, aangevuld met evenementen'', vertelt hij. "Deze toplocatie leent zich immers uitstekend voor bruiloften en zakelijke evenementen."

Maar het feit dat het monumentale pand al jaren leegstaat, betekent automatisch dat het een klus van grote omvang wordt. "Onze handen jeuken, maar tegelijkertijd weten we dat er aardig wat tijd in gaat zitten. Als we straks een rondje maken, zul je het achterstallig onderhoud vanzelf zien."

Niet zomaar zaken aanpassen
En daarmee heeft Groenendijk niets te veel gezegd.  Neem alleen al de benedenverdieping, waar ooit gezellig gegeten en gedronken werd. Nu hangt er een wat penetrante lucht, vermoedelijk veroorzaakt door wateroverlast, en het is er rommelig.

Meerdere pilaren en een grote bar in het midden laten de ruimte bovendien kleiner ogen dan die daadwerkelijk is. Iets dat moet veranderen, vindt Groenendijk. "In de horeca wil je het liefste beschikken over een grote open ruimte, maar doordat we met een monumentaal pand te maken hebben, kunnen we niet alles zomaar aanpassen."

Hotel geen verdienmodel
Als we onze weg door Bellevue vervolgen, zien we onder andere dat de raamkozijnen aan vervanging toe zijn en dat de installatiekamer wel een duurzaamheidsslag kan gebruiken. De vertrekken die nog het meest intact zijn gebleven, zijn de hotelkamers. Maar de kans is aanwezig dat er straks niemand meer kan slapen. 

Groenendijk: "Met slechts veertien hotelkamers wordt het lastig om het rendabel te maken en te houden. Achter de schermen moet je namelijk een heel hotelapparaat draaiende houden, waarvan je de kosten kunt verdelen over het aantal kamers. Dat wordt in ons geval lastig en bovendien ligt onze expertise niet in het hotelwezen."

Op zijn vroegst klaar in 2026
Over een definitief einde van het hotel wil Groenendijk daarentegen nog niet spreken. "We hebben het even geparkeerd, zodat we ons volledig kunnen focussen op de combinatie van horeca en evenementen."

En wanneer kunnen de Dordtenaren een teken van leven verwachten in het pand van Bellevue? "Oei, ik vind het lastig om daar concrete uitspraken over te doen. Laat ik het zo zeggen: 2025 is niet realistisch, die tijd hebben we hard nodig voor de verbouwing. 2026 zou kunnen, maar het is en blijft een groot en tijdrovend project."

Bekijk hieronder hoe Bellevue er nu van binnen uit ziet.

Lees meer over:

Bellevue|Dordrecht|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Eerste gezondheidscentrum Dordrecht viert vijfentwintig-jarig bestaan

Het eerste gezondheidscentrum van Dordrecht bestaat vijfentwintig jaar. En dat vieren ze vrijdagavon...

Belang van ouderenwoningen is groot, maar nog moeilijk te realiseren

Gelijkvloers kunnen wonen met mensen die naar je omkijken. Daar is veel vraag naar voor mensen die o...

Emoties na excuses Kolff tijdens Keti Koti-herdenking: 'Ik ben zó blij'

Waar landelijk al meerdere excuses zijn gemaakt voor het slavernijverleden, deed burgemeester Wouter...

Nieuwe plek voor dakloze jongvolwassenen

Tientallen jongvolwassenen in Dordrecht zijn dakloos. Daarom heeft jeugd- en opvoedorganisatie Enver...

Flat in Crabbehof al twee weken zonder water: ‘We voelen ons vergeten’

Bewoners van een flat in de Dordtse wijk Crabbehof zitten al zo’n twee weken zonder water. Dat komt ...

Bestelbus vliegt in brand op de N3

Op de N3 tussen Dordrecht en Papendrecht is dinsdagmiddag rond 15.30 uur een bestelbusje in brand ge...