Dordrecht, Netherlands

Boer Teus voert actie: ‘Deze acties doen we echt niet voor de lol. Wij zijn het liefst gewoon bezig op ons bedrijf’

In het hele land wordt vandaag actie gevoerd door boeren die het niet eens zijn met de stikstofplannen van de regering. Voor hen is de maat vol. Zo blokkeren boeren uit Giessenburg en de Alblasserwaard het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. Ook centra van Jumbo, Lidl en Aldi in onder meer Nieuwegein, Breda, Zwolle en Nijmegen zitten op slot. Aangekondigde acties bij The Hague Airport en Schiphol lijken voorlopig uit te blijven. Boer Teus de Wit uit Hardinxveld-Giessendam snapt de frustratie van zijn collega’s maar al te goed, vertelde hij zaterdag in het radioprogramma Studio De Witt op Drechtstad FM.
Marjolein Vos | 4 juli 2022 14:26 | Aangepast op 4 juli 2022 14:26
“Wij zijn er niet tegen om kwetsbare natuur te beschermen. Wij werken zelf dagelijks met en in de natuur. Dat is ook de reden dat ik voor dit beroep heb gekozen”, licht De Wit toe. Maar de manier waarop de boeren nu gedwongen worden zich aan te passen, dat gaat hem te ver. Zeker omdat andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld HVC, niet hun uitstoot hoeven te verminderen.


“Wat ons steekt: we hebben altijd gedaan wat binnen de wetgeving mocht”, zegt De Wit. En we hebben vanaf 1990 al 70% stikstof gereduceerd.” De boer snapt dat de uitstoot van stikstof moet worden verminderd en dat er ook ruimte nodig is voor de bouw van huizen. Maar de manier waarop het nu wordt gepresenteerd, daar is hij het niet mee eens. “We hebben altijd meegedacht: hoe kunnen we hier tot een oplossing komen. Er is ook een compleet plan neergelegd, waarin wij ook als landbouw zeggen: wij willen best reduceren door middel van innovatieve oplossingen. Dat plan is ook bij de overheid neergelegd, maar er lijkt wel gewoon geen wil om aan een oplossing te werken. En dat steekt.”
Actie voeren
De Wit heeft sympathie voor zijn collega’s, maar is het niet met alle protesten eens. “Ik sta ook niet achter elke actie die gebeurt, maar ik snap wel dat het de mensen hoog zit. Wat heb je dan als agrarische sector nog voor mogelijkheden om op te komen voor je eigen belang? Mensen zien hun toekomst echt bedreigd worden. We zijn met heel veel boeren op stap geweest en dan lopen er dingen mis. Dan lopen emoties hoog op en dat wordt uitgebreid in het nieuws gebracht.” Maar vorige week heeft De Wit nog meegedaan aan acties die wel goed verliepen, waarbij vooraf overlegd was met de politie.

Bemiddelaar: ‘gepasseerd station’
Maar het stadium van overleggen zijn de meeste boeren inmiddels voorbij. Het instellen van een bemiddelaar tussen Den Haag en de agrariërs werd dan ook niet positief ontvangen. “Deze acties doen we echt niet voor de lol. Wij zijn het liefst gewoon bezig op ons bedrijf. Om te zorgen voor de dieren. Maar als we dan naar aanleiding van protesten een gesprek krijgen aangeboden, maar uitkomst van het gesprek is eigenlijk al duidelijk, wat moeten wij dan voor gesprek gaan voeren? Wij hebben er nu helemaal geen behoefte meer aan om met Den Haag in gesprek te gaan. Dat is een gepasseerd station. We zijn strijdvaardig omdat het onrechtvaardig is.”

“Ik heb hier een zoon die op de boerderij meewerkt, die vindt het prachtig. Dat geeft mij een extra reden om door te gaan. Maar we bereiken het niet alleen door met met trekkers op pad te gaan. We zijn ook ingesprek met politieke partijen en de provincie”, meent De Wit.

Lees meer over:

Boeren|Protest|Stikstof|

Lees ook

Protest in Papendrecht: 'Stop landwinningsproject Boskalis op de Filipijnen'

Baggeraar Boskalis moet onmiddelijk stoppen met zijn werkzaamheden in de baai van Manilla in de hoof...

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel men...

Rouwstoet door centrum van Dordrecht als protest tegen Chemours

Een bonte rouwstoet vertrok op zaterdag 23 september vanaf het Stationsplein om een ronde door het c...

Boze Dordtenaar krijgt met 24-uurs zitprotest in Hilversum AVROTROS op de knieën

Piet van den Berg uit Dordrecht is boos. Sinds jaar en dag heeft de zeventiger een abonnement op de ...

Protest voor de deur van Schiedams bedrijf, Pieter voelt zich opgelicht

Gewapend met bordjes met teksten als 'oplichting', 'diefstal' en 'bedrog' en met de Nederlandse vlag...

Protest voor het Stadhuis tegen bomenkap Weizgtpark

Protestgroep Natuurlijk Weizigt overhandigde dinsdag 3540 handtekeningen aan wethouder Rik van der L...