Dordrecht, Netherlands

Brandweer: gasloos je huis verwarmen brengt risico's mee

Met het oog op de stijgende energierekening zijn veel mensen op zoek naar goedkope alternatieven om er deze winter alsnog warmpjes bij te zitten. Soms levert dat creatieve oplossingen op. Maar niet elke idee is even goed, waarschuwt brandweerman Peter Schuurmans van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hij geeft tips wat je wel en wat je vooral niet moet doen.
Marjolein Vos | 26 september 2022 12:24 | Aangepast op 26 september 2022 12:24
Even de oude petroleumkachel van zolder halen en afstoffen, of toch de open haard maar weer eens laten branden? Het klinkt misschien als de ideale manier om je gasverbruik laag te houden en tóch lekker op te warmen, maar de risico's moeten niet onderschat worden, waarschuwt Peter Schuurmans. "Soms zitten er hele slechte ideeën tussen."
Zo heeft Schuurmans wel eens meegemaakt dat mensen zelf gasflessen in huis haalden. Dat dat geen goed idee is, spreekt volgens de brandweerman voor zich: "Er is een reden dat we allemaal een mooie aansluiting in ons huis hebben gekregen. Die moet bij sommige mensen nu geknepen worden, maar ga alsjeblieft geen gasflessen in huis halen."

Maak je schoorsteen goed schoon
Volgens Schuurmans is het nog niet zo dat de brandweer nu al veel vaker moet uitrukken voor mislukte pogingen om het huis te verwarmen. Wat hij wel ziet is dat er nu al schoorsteenbranden uitbreken. "Mensen gaan heel enthousiast stoken, maar vergeten even om hun schoorsteenkanaal te checken."
Het goed controleren van je schoorsteenkanaal voor je gaat stoken is juist nu extra belangrijk, benadrukt Schuurmans. "Het is natuurlijk hartstikke warm geweest deze zomer, dus die schoorsteen heeft geen functie gehad. Er kan een vogelnestje of wat anders in zitten. Check het dus eerst."
Controleer vóór je de open haard aansteekt eerst het schoorsteenkanaal. © Pixabay.
Dat checken en schoonmaken van je schoorsteenkanaal kun je zelf doen, maar kun je in de meeste gevallen beter overlaten aan professionals. "Verzekeringstechnisch is dat ook interessant", legt Schuurmans uit, "omdat je dan kan aantonen dat je kanaal is schoongemaakt als er iets fout gaat."
Ook nog heel belangrijk: verbrand geen dingen die je niet moet verbranden. "Sommige mensen hebben ook een allesbrander en denken dat daar letterlijk alles in kan, maar dat is dus niet zo", waarschuwt Schuurmans. "Die moet gestookt worden met schoon hout. Ga er dus geen restanten van chipszakken of andere dingen ingooien", weet de brandweerman uit ervaring.

Koolmonoxidevergiftiging is risico
Heb je geen open haard, maar nog wel een oud petroleumkacheltje staan? Wees dan ook daarmee extreem voorzichtig. "Daar zit een extra gevaar in", zegt Schuurmans. "Als hij warm is en je gaat hem bijvullen met brandbare vloeistof, wees daar dan heel voorzichtig mee. Dat kan fout gaan."
Kaarsjes zijn leuk voor de sfeer, maar niet zonder risico. © Pixabay
En wie geen kacheltje heeft, kan er zelf een knutselen. Bijvoorbeeld door waxinelichtjes onder een aardewerken bloempot te zetten. Zo'n potkachel wordt lekker warm en kost weinig, maar toch zitten ook daar risico's aan volgens Schuurmans. "Kijk: kaarsjes zijn gezellig en leuk, maar je huis vol kaarsjes zetten voor licht en om stroom te besparen is ook weer gevaarlijk."

Eén risico is dat er bij het verbranden van kaarsjes veel fijnstof vrijkomt, en dat is schadelijk voor de gezondheid. Een ander, nog veel groter risico is koolmonoxide. "Mensen gaan nu alle kiertjes en luikjes dichtdoen, want er mag geen kou van buiten komen. Maar er moet wel geventileerd worden, want bij verbranding komt ook koolmonoxide vrij. Als je niet oppast kun je koolmonoxidevergiftiging krijgen."

Koolmonoxidevergiftiging ontstaat onder meer door kachels, geisers en cv-ketels die niet goed onderhouden zijn. Verder kunnen ook gasfornuizen, gashaarden of -kachels, open haarden en allesbranders een bron zijn. Bij hoge concentraties koolmonoxide verlies je bewustzijn en is de kans op overlijden groot. Koolmonoxide is een geurloos en smaakloos gas, waardoor je het niet kunt herkennen. Het is daarom aangeraden om een koolmonoxidemelder in huis te hebben.

Kortom: wil jij je energierekening laag houden en ben je op zoek naar alternatieve warmtebronnen? Kijk dan eerst goed of je wel een veilige oplossing kiest. Kijk op www.rijnmondveilig.nl voor meer tips over brandveiligheid.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Brandweer|Energie|

Lees ook

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli: 'Zorgt voor meer kans om te vluchten'

Vanaf 1 juli is het verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Volgens Michel Heemskerk, van de ...

Omstanders vissen dronken bestuurder uit sloot na ongeluk

Een auto kwam maandagavond in de sloot terecht aan de Zanddijk. De bestuurder van de auto is ongedee...

Enorme hitte in een brandweerpak; dit technisch snufje helpt hulpdienst uit de brand

Flauwheid, misselijkheid, of braken; het zijn de symptomen van een hitteziekte. Een brandweerman kan...

Nieuwe schuimblusvoertuigen moeten Kijfhoek en Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht veiliger maken

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en ProRail krijgen drie nieuwe schuimblusvoertuigen. Z...

Airco vliegt in brand in woonwagen

De brandweer moest dinsdagmiddag in actie komen vanwege een woningbrand aan de Essen in Dubbeldam. E...

Auto compleet uitgebrand aan Visserstraat

De politie is een onderzoek gestart naar een uitgebrande auto aan de Visserstraat. De dienders zijn ...