Dordrecht, Netherlands

Crowdfundingsactie gestart voor natuurdocumentaire over de Biesbosch

‘De Biesbosch: Grootse natuur in een klein land’ is de titel van een documentaire waar al zo’n vier jaar aan wordt gewerkt door een team bestaande uit een filmmaker, een gepensioneerd boswachter, een presentator en een grafisch ontwerper. Inmiddels zijn zij een crowdfundingscampagne begonnen om het laatste deel te financieren. Het doel is om de documentaire over ongeveer 1,5 jaar op het witte doek te krijgen.
Redactie RTV Dordrecht | 3 februari 2023 12:35 | Aangepast op 3 februari 2023 12:35
Het idee voor de natuurdocumentaire over de Biesbosch vloeide voort uit de productie ‘Dordrecht door de jaren heen’, een eerdere film van de Dordtse filmmaker Bas Kakes. “Ik heb die film gemaakt over de stad Dordrecht en de Biesbosch ligt praktisch in iedere Dordtenaar z’n achtertuin. Tijdens het maken van Dordrecht door de jaren heen hebben we ook een stukje Biesbosch meegenomen. Het was een uitdaging om de natuur in beeld te krijgen en in het kader van verrijking van ons vak dachten we: laten we een natuurdocumentaire maken.”

Ook oud-boswachter Jacques van der Neut was weer van de partij. “Bij het volgende project wist Bas me weer te vinden, dat kwam heel mooi uit, want ik was inmiddels met pensioen.” Andere leden van het filmteam zijn presentator Coen Koopmans en grafisch ontwerper Kevin van den Hoek.
Bas Kakes en Jacques van der Neut bij de opnamen voor de documentaire RTV Dordrecht
Een uniek stukje natuurgebied
Met 38 jaar ervaring als boswachter in de Biesbosch weet Jacques van der Neut als geen ander hoe speciaal deze plek is. “Het is een zoetwatergetijdengebied , dat soort natuurgebieden is in de wereld op één hand te tellen”. Volgens Jacques heeft de Biesbosch een enorme ontwikkeling doorgemaakt en dus vindt hij het belangrijk dat de ontwikkeling van het gebied goed wordt vastgelegd.

“Het is nu wel tijd voor een nieuwe documentaire, er is de laatste 25 jaar zoveel veranderd. We kennen de Biesbosch van vroeger als cultuurgebied, de griendcultuur, de rietcultuur en de biezencultuur. Dit is allemaal weggevallen en er is nu weer een Biesbosch ontstaan waar watermanagement een hele belangrijke rol speelt.”, aldus van der Neut.
Dronebeelden uit de documentaire Bas Kakes
Crowdfunding
Het team werkt op vrijwillige basis en dat is een grote uitdaging, want bij het maken van een documentaire komen flink wat kosten kijken. “Om een film daadwerkelijk in de bioscoop uit te brengen moet je denken aan kosten voor speciale software, je moet de documentaire in studio’s afmaken en je hebt natuurlijk ook gewoon reiskosten. Dat is allemaal vrij prijzig en het lukt ons niet om dat volledig uit onze eigen zakken te betalen, dus daar hebben we een stukje ondersteuning voor nodig.”

De natuurdocumentaire zal zo’n anderhalf tot twee uur gaan duren en moet inzicht geven in hoe de Biesbosch is ontstaan, hoe de natuur zich heeft ontwikkeld en welke dieren er in dit gebied leven. Het vastleggen van de dieren en hun gedrag is volgens Bas een hele opgave als filmmaker. “De dieren vinden lukt nog wel, maar om er dan vervolgens ook echt een scene met een verhaal van te maken is de grootste uitdaging. Dit betekent dat je ook het gedrag van de dieren moet volgen en genoeg beelden van moet maken.”
Filmmaker Bas Kakes RTV Dordrecht
Op de juiste plek, op het juiste moment
Toch zijn er volgens Bas manieren om zo effectief mogelijk te werk te gaan. “We houden het weer in de gaten en we kijken goed naar wanneer bepaalde diersoorten zich in de Biesbosch bevinden. Een voorbeeld is de grutto, die komt begin februari altijd naar de Biesbosch en dan is die er maar voor één of twee weekjes.”

Daarnaast houdt Bas de waterstand nauwlettend in de gaten. “Je kunt op verschillende websites van Rijkswaterstaat de peilingen en prognoses zien. Als het veel regent of er is een noordwester storm is, dan kun je vaak de klok erop gelijkstellen dat de boel onderloopt. Vervolgens kijk je wanneer het hoog water is en dan moet je zorgen dat je er staat.”
Met deze tactiek hebben de makers al heel wat mooie beelden weten te schieten.

“We hebben echt heel mooi werk van reeën. Daarnaast hebben we hazen die tegen elkaar staan te bonken en achter elkaar aan jakkeren”, aldus Jacques. Ook de bever speelt als icoon van de Biesbosch een belangrijke rol in de natuurdocumentaire. Bas geeft aan dat dit diersoort in zomermaanden het makkelijkste te filmen is. “In juni heb je de beste kans om ze te zien, omdat het dan lang licht is en de bever ’s nachts het actiefst is.“
Meer informatie over de natuurdocumentaire en crowdfunding campagne kunt u hier vinden.
Bekijk hieronder ook onze reportage met Kakes en van der Neut.

Lees meer over:

Biesbosch|Documentaire|Natuur|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...

Happy end? Visarend 7TG kiest voor nieuw vrouwtje en nieuw nest

Het was de afgelopen weken spannend rondom het webcamnest van de visarend in de Biesbosch. Het manne...

Bever vast in gemaal: 'Hij kon er zelf niet uitkomen.'

De dierenambulance Louterbloemen is afgelopen vrijdag uitgerukt voor een bever in de problemen. Het ...

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...