Dordrecht, Netherlands

Culturele duizendpoot en grondlegger stedenband Ada d’Hamecourt (90) overleden

Ada d’Hamecourt, dochter van Dordrecht en mede-grondlegger van de stedenband tussen Dordrecht en het Bulgaarse Varna, is woensdag 2 augustus overleden. Ze had samen met haar man Ton Delemarre een grote rol bij kunst- en cultuurevenementen in Dordrecht, waar ze tot op hoge leeftijd een graag geziene gast was. Ze was de zus van Peter d'Hamecourt, Rusland-corrspondent voor de NOS en het AD.
Trevyn van Houwelingen | 3 augustus 2023 17:44 | Aangepast op 3 augustus 2023 17:44
Al in de jaren zestig reisde zij door Europa, waarbij zij ook achter het IJzeren Gordijn kwam. Zo deed ze samen met Damiët van Balsem, bekend van het poppentheater aan de Aardappelmarkt, meerdere Oost-Europese landen aan om daar te spreken over de kunst van het poppentheater. Daaronder ook Bulgarije, het land dat een grote rol in haar leven zou gaan spelen. D’Hamecourt is daarna lang betrokken gebleven bij het Dordtse poppentheater en bouwde een gekoesterde band op met Damiët. Ze leerde, terwijl zij op reis met Damiët, vrij snel Bulgaars.

Varna
Volgens Damiët was ze een intelligente vrouw die deze toch lastige taal snel onder de knie had. Haar band met Bulgarije is in de jaren daarop alleen maar gegroeid, later in de jaren zeventig en tachtig werd het huis van Ton en Ada vaak opengesteld voor Bulgaarse kunstenaars en artiesten die Dordrecht bezochten. Met haar partner heeft zij jarenlang gestreden voor een stedenband tussen Dordrecht en het Bulgaarse Varna.

Gea Davids is al twintig jaar voor de gemeente betrokken bij het internationale beleid van Dordrecht. Zij heeft veel van doen gehad met Ada: “Waar het college rond de millenniumwisseling nog niet aan een officiële stedenband wilde denken, Bulgarije stond op dat moment niet bekend als het aantrekkelijkste land, waren het Ada en haar partner Ton die met veel energie gelobbyd hebben om dit toch voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk wisten ze de gemeenteraad te overtuigen om het college op te dragen de band officieel te maken.”

Nog altijd is de band tussen Dordrecht en Varna sterk. Zo is de Dordtse schaakvereniging dit jaar voor haar lustrumviering naar de Zwartezeekust gereisd om te spelen tegen de lokale schaakclub en komen er binnenkort Bulgaarse zwemmers meedoen aan de Dordtse ‘City Swim’. Ook zijn er meerdere historische tentoonstellingen geweest in het Dordrechts Museum met archeologische topstukken uit Varna.

Onderscheidingen
Door haar inzet voor de Dordtse kunst en cultuur is Ada d’Hamecourt ook opgevallen bij het platform ‘Dochters van Dordrecht’. Bart van Aanholt is onderdeel van de zeskoppige selectiecommissie bij het platform en werkt als coördinator voor bibliotheek AanZet. Hij bewaart speciale herinneringen aan Ada: “Ze was altijd al geïnteresseerd in Oost-Europa, dus toen wij met de bibliotheek een thema-avond wilden wijden aan de inval van Rusland in Oekraïne was zij er snel bij om een Oekraïense muzikant aan te dragen.” Bart vervolgt: “Dit jaar nog kwamen Ton en Ada samen na twaalf uur s’avonds nog een keer een borrel drinken bij een culturele activiteit waar ik ook was. Ik vertelde ze dat ik voor de bibliotheek een keer in contact wilde komen met de bieb in Varna. Kwamen ze na een bezoek terug met een tas boekjes uit de bieb en de contactgegevens van de directrice daar.”
Voor haar inzet is Ada d’Hamecourt tweemaal beloond met een nationale onderscheiding. In Nederland werd ze in 2010 door toenmalig burgemeester Arno Brok benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Bulgarije is ze onderscheiden met het lidmaatschap van de Orde van de Madara-Horseman, een hoge onderscheiding voor het verbeteren van de banden tussen Bulgarije en het buitenland. De kans is groot dat Ada later nog officieel zal worden voorgedragen als Dochter van Dordrecht.

Dit jaar werden Ton en Ada samen 180 jaar jong, wat reden was voor een groot feest in de Trinitatiskapel. Daarnaast ging Fokko van der Straaten voor RTV Dordrecht bij het duo langs voor een interview, waarin zij aangaven aan het “ontzamelen” te zijn. Ze waren bezig hun grote collectie hedendaagse kunst te verkopen om de opbrengst aan een goed doel te schenken. Dit interview is hier te bekijken.

Op 10 augustus kan er vanaf 12:00 uur afscheid genomen worden van Ada in de Wilhelminakerk. Ada d’Hamecourt is 90 jaar oud geworden.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht over het overlijden van Ada d'Hamecourt maakte, waarin verschillende Dordtenaren over haar belang voor de stad spreken.

Lees ook

Dochter van Dordrecht Ada d’Hamecourt begraven

Onder grote belangstelling is vanmiddag Ada d’Hamecourt herdacht en begraven. d’Hamecourt overleed v...

Tweede editie Cultuur Camping bij zorgcentrum de Merwelanden: 'Elkaar zien en ontmoeten'

Poppenspeler Koos Wieman trapte dit jaar het begin van de Cultuur Camping af in de tuin van zorgcent...

'Er zijn wat dingen beter, maar ook slechter': Zo staat het er voor in partnerstad Dordrecht

"Wat mij altijd bijblijft is dat wij het hier toch wel heel erg goed hebben en hoe ongelooflijk arm ...

Nathan en Isabelle zwommen 5 kilometer in open water vol kwallen

In Varna, de zusterstad van Dordrecht, werd afgelopen 7 augustus de jaarlijkse zwemmarathon Galata-V...

Dordtse broer en zus halen geld op voor Oekraïne door deel te nemen aan Varnamarathon

Eindelijk was het zo ver voor Isabelle Janssen en Nathan Janssen. De broer en zus deden mee aan de V...

20 jaar Dordrecht – Varna: van formele band tot innige vriendschap

Een mooie havenstad met veel natuur in de omgeving. Deze omschrijving past prima bij Dordrecht, maa...