Een stedenband is een soort vriendschap tussen gemeenten. Doel is kennis en cultuur met elkaar uit te wisselen. Regelmatig gaan delegaties bij elkaar op bezoek. Kolff was in Duitsland met vertegenwoordigers uit de Dordtse kunst,- en cultuurwereld en het onderwijs. “De waarde die beide steden ontlenen aan de uitwisseling van ondernemerschap, kennis en cultuur kan onmogelijk worden uitgedrukt in geld', zegt burgemeester Kolff.
De jeugd heeft de toekomst
Als onderdeel van het bezoek werd er een presentatie gegeven door studenten van het Insula college en van het Wolfgang Borchert Gesamtschule. De uitwisseling tussen de studenten gaat verder dan alleen de taal; samen gaan de scholen dit voorjaar bijvoorbeeld op excursie naar Zweden. Kolff riep de aanwezige jongeren op om de samenwerking tussen Recklinghausen en Dordrecht voort te zetten en van elkaar te leren.
Ook de burgemeester van Recklinghausen, Christoph Tesche, is blij met de stedenband. “'Het oorspronkelijke idee van een stedenband om wonden te helen, over grenzen heen vrede en vrijheid te brengen is actueler dan ooit”, benadrukt hij. Om de band te herbevestigen en het jubileum te vieren ondertekenden hij en zijn ambtgenoot Kolff een officiële verklaring. In het najaar komt een delegatie vanuit Duitsland in Dordrecht op bezoek.
Recklinghausen is niet de enige stad waarmee Dordrecht een stedenband heeft. Dordt is ook verbonden met Bamenda (in Kameroen), Dordrecht (in Zuid-Afrika), Varna (in Bulgarije) en Hastings (in Engeland).