Dordrecht, Netherlands

De dag van de ode aan de zorg: 'moet eigenlijk elke dag zijn'

Wethouder Peter Heijkoop deed afgelopen dinsdag een rondje langs een aantal woon- zorgcentra. Dit deed hij in verband met de dag van de ode aan de zorg.
Alexander Eleveld | 26 januari 2022 16:47 | Aangepast op 26 januari 2022 16:47
Volgens Peter is het een dag om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken: "Op deze manier kunnen laten weten hoe trots we op hun zijn en op hun inzet voor de ouderen. Het is ook fijn om met het zorgpersoneel in gesprek te gaan , in plaats van over. Hetzelfde voor de ouderen.

Gesprek
"Tijdens zo'n gesprek praten we vooral over ons werk; hoe gaat het? Lopen we tegen dingen aan? Maar ook over de samenwerking met de gemeente. Hij had gewoon interesse in de thuiszorg", zegt Liesbet Horst, zorgmedewerker bij Stadswiel.

"Ik ben blij om te horen dat ze de samenwerking met de gemeente als positief ervaren, maar er is ook nog voldoende werk aan de winkel", legt de wethouder van zorg en welzijn uit. Iets waar bijvoorbeeld nog aan gewerkt kan worden is de werkdruk: "Op dit moment is die gewoon erg hoog, maar wij kunnen daar als gemeente niet zoveel aan doen. Net als eenzaamheid, ook een groot probleem, maar het enige wat ik kan zeggen is: let een beetje op elkaar."

Druk
Een goed voorbeeld van die werkdruk wordt gegeven door Liesbet: "Op dit moment denk ik dat we heet zwaarder hebben dan aan het begin van de coronaperiode. Er vallen veel mensen weg, want veel testen er positief. En als er geen mensen zijn, wordt er een enorm zware druk gelegd op de mensen die er nog wel zijn. Je wilt en moet alle zorg leveren, maar dat is soms gewoon lastiger."

Elke dag
Op dit moment vindt deze dag één keer per jaar plaats, maar volgens Peter zou dit vaker moeten zijn. "Elke dag moeten we ons realiseren hoe hard er hier gewerkt wordt. Het is dan ook belangrijk om hier een paar keer per jaar bij stil te staan om die waardering echt uit te spreken."

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

PvdA brengt rozen langs zorglocaties op Valentijnsdag

De Partij van de Arbeid ging op Valentijnsdag op pad om bewoners van woonzorgcentra blij te maken. B...

Aangifte van aanranding tegen oud-topman Albert Schweitzer Ziekenhuis

Een medewerkster van het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft 22 februari aangifte van aanranding geda...

Explosieve groei verpleegkundige zorg aan huis

Ziekenhuiszorg, maar dan thuis. Sinds de coronapandemie is het een steeds vaker voorkomend fenomeen....