Dordrecht, Netherlands

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarlaan. Woensdag stelde de rechter de bewoonster in het gelijk en bepaalde dat de rioolkast binnen een jaar weg moet.
Alexander Eleveld | 14 februari 2022 11:11 | Aangepast op 14 februari 2022 11:11
Advocaat Jan Bart Evenboer, die de bewoonster aan de Hazelaarlaan bijstond, laat weten dat blijdschap overheerst. "Het is toch een overwinning op een wat hogere macht als de gemeente. Dat krijg je niet zo snel voor elkaar. Daarom is de vreugde des te groter."

Jarenlange soap

Zo is het de bewoonster vier jaar na de plaatsing alsnog gelukt. De gemeente beloofde de kast al snel na de plaatsing in 2018 te verwijderen, maar dat gebeurde nooit. Een jarenlange soap volgde, waarin de Dordtse oppositie regelmatig het tij probeerde te keren. Maar tevergeefs: moties redden het niet, de coalitie hield voet bij stuk.

Het verlagen van de rioolkast - een tussenoplossing - was ook niet de gewenste uitkomst.

Onrechtmatig gehandeld
Die oplossing komt er nu wel. De rechtbank was het eens met de bewoonster dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld. "Ze hebben een blunder gemaakt bij de plaatsing", voegt Evenboer toe. Hij wijst erop dat het niet is toegestaan om de rioolkast pal voor de woning te bouwen.

"Vervolgens komen er beloftes die niet zijn nagekomen", blikt de advocaat terug. In het vonnis van de rechtbank valt te lezen dat de gemeente 'fout op fout' heeft gestapeld en de rioolkast dit jaar daarom moet verdwijnen.

Onderwerp van gesprek in de politiek

De soap bereikte ook al snel de Dordtse politiek. Onder meer de PvdA, PVV, VSP en GroenLinks probeerden het tij te keren. "Deze mevrouw heeft zoveel overlast en zorgen gehad", benadrukt raadslid Cor van Verk (PvdA). "Ik ben erg blij voor haar."

Leo Stolk (VSP) wijst het gemeentebestuur op het jarenlange getouwtrek. Zo bood de gemeente de bewoonster onder meer een financiële compensatie aan als tussenoplossing. "Dat moet niet kunnen."

Procedure van een jaar
Evenboer vindt dat het de gemeente zou sieren als zij haar beloftes was nagekomen. "Op een kortere termijn en met mindere kosten kun je dan tot een oplossing komen. Nu heeft het een procedure gekost die ook weer een jaar in beslag heeft genomen."

De gemeente wil niet voor de camera van RTV Dordrecht reageren. Wel geeft een woordvoerder aan dat het college eerst wacht op een juridische analyse van de uitspraak. Ook onderzoekt de gemeente of in hoger beroep gaan nog een optie is.

Lees ook

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Verliefd stel steelt duizenden euro's van hun woongroep en geeft alles uit aan drugs, hotel en taxi's

Een jong stel steelt bijna 3.000 euro van de instelling waar ze wonen en zetten twee dagen lang de b...

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

In de Dordtse rechtbank: vrouw schopt man van trap

In het gezin van een 39-jarige vrouw lopen de spanningen al tijden op. Ze ergert zich enorm aan haar...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...