Dordrecht, Netherlands

Deze Drechtstedelingen bestormen de provincie: 'Hopelijk carpoolen met elkaar'

Goed nieuws voor een zestal Drechtstedelingen: de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen wijzen uit dat zij een plekje krijgen in het provinciebestuur. "Ik reageerde vanmorgen met heel veel enthousiasme", vertelt VVD'er Axel Broekhuizen toen hij donderdagochtend de uitslag op zijn telefoon las.
Corrado Francke | 16 maart 2023 15:59 | Aangepast op 16 maart 2023 15:59
Broekhuizen is eén van de drie Dordtenaren die naar alle waarschijnlijkheid een plekje bemachtigt in het provinciehuis. BBB'er Robert Kaijser en PVV'er Brian van der Graaf zijn de anderen uit onze stad die veel kans maken om Statenlid te worden. In de Drechtsteden lijken ook Adem Negash (PvdA) en SGP'ers Nico de Jager en Gerard van de Breevaart zeker van een zetel in de Provinciale Staten. "We kunnen in ieder geval gaan carpoolen met elkaar", lacht Broekhuizen.

BBB wint nipt
In Zuid-Holland troeft de BBB (13,7 procent) de VVD (12,8 procent) voorlopig nipt af. Beide partijen krijgen zo goed als zeker acht zetels in de provincie. GroenLinks is de derde grootste partij, gevolgd door D66 en de PvdA. "We zijn heel erg blij, al waren we ook al blij met drie zetels", reageert Kaijser. "De burger en de boer heeft ons vertrouwen gegeven en dat willen we omzetten in het meedoen in de provincie."
De PvdA deed het, ondanks de vijfde plek en vier zetels, iets minder dan gehoopt. "Maar met GroenLinks zijn we de grootste fractie in Zuid-Holland en daar zijn we ontzettend trots op", zegt de in Zwijndrecht wonende Negash.

Betaalbaar wonen en innovatie
De nummer twee van de PvdA wil zich de komende jaren inzetten voor het realiseren van betaalbare woningen en een goed openbaar vervoer. Broekhuizen hoopt Dordrecht 'in de komende jaren de hotspot op het gebied van innovatie wordt'. "Eigenlijk hangt Dordrecht tegen grote steden aan, ze hebben een zetje nodig op het gebied van mobiliteit, onderwijs en werkgelegenheid."

Het is nog even spannend, maar in onze provincie lijkt de BBB de grootste te worden. "Je moet onderhandelen met iedereen waar je mee wil onderhandelen", reageert Broekhuizen. De door minister-president Mark Rutte zo genoemde "linkse wolk" van PvdA en GroenLinks sluit de provinciale VVD ook niet uit. "Wij gooien onze standpunten niet te grabbel, maar ik hoop dat wij als VVD een coalitie kunnen vormen. Het is echt kijken hoe dit proces gaat lopen."
De uitslag in de Drechtsteden NOS

Lees ook

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Wij helpen je aan de hand van vier thema’s

Op woensdag mag jij weer het stemhokje in en deze keer is dat voor de Provinciale Statenverkiezingen...

Meer of minder sociale huurwoningen? Woningbouw centraal bij verkiezingsdebat Studio De Witt

Ruim 90.000 Dordtenaren mogen woensdag naar de stembus om een vakje rood te kleuren tijdens de Provi...

Via Cultura Live: Jongeren verkiezingsdebat 2023

Met de verkiezingen voor de deur organiseerden Da Vinci College, Dordtse Jongerenraad, de gemeente D...

GroenLinks wint verkiezingen op Dalton Lyceum

Voor een deel van de leerlingen van het VWO is het de eerste keer dat ze naar de stembus mogen. Rede...

Politici voor het eerst in debat richting Provinciale Statenverkiezingen

Op 15 maart kunnen we onze stem gaan uitbrengen voor de Provinciale Staten en het waterschap. In de ...

Rondje verkiezingen in Dordrecht

Het is woensdag 15 maart, en dus is het na weken van debatten aanhoren en campagnespotjes kijken tij...