Dordrecht, Netherlands

Dirigent Merwe Oratorium neemt afscheid met bijzonder project: Muziek voor Iedereen

Een groep bewoners uit Krispijn kwam afgelopen woensdagmiddag bijeen in het Dordrechts Museum voor een bijzonder concert onder leiding van Patrick van der Linden. De dirigent zag daarmee vlak voor zijn afscheid van Merwe’s Oratoriumvereniging MOV zijn grote wens in vervulling gaan: kleine concerten organiseren voor een publiek dat normaal niet met klassieke muziek in aanraking komt.
Dennis Koorevaar | 20 januari 2023 14:45 | Aangepast op 20 januari 2023 14:45
Patrick van der Linden is oprichter en artistiek leider van Ars Musica. Daarnaast is hij als dirigent actief bij het kamerkoor Canticum Amicorum, het Zeeuws Vocaal Ensemble, het Haags Toonkunstkoor en de afgelopen 17 jaar ook bij Merwe’s Oratoriumvereniging MOV. Vanavond neemt Van der Linden afscheid van het koor met een uitvoering van “Paulus” van Felix Mendelssohn Bartholdy in de Augustijnenkerk.

Van der Linden heeft de afgelopen periode natuurlijk veel gerepeteerd met het MOV en het Ars Musica-orkest voor zijn afscheidsconcert, maar is bijna net zo druk geweest met zijn afscheidsproject: Muziek voor Iedereen.

De dirigent denkt dat de samenleving in het post-corona-tijdperk verbinding hard nodig heeft en muziek daarin een belangrijke rol kan spelen. "Klassieke muziek en koren trekken altijd een zelfde publiek. Veel mensen komen nooit, denken dat het niet voor hun is weggelegd of dat er een financiële drempel is. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat die klassieke muziek zo rijk is dat iedereen ervan kan genieten. En daarom is dit project bedacht, dat we muziek dichterbij kunnen brengen", aldus Van der Linden zelf over het project dat mede mogelijk is gemaakt door de gemeente.

Om de onderlinge verbinding tot stand te brengen zijn eerst organisaties in de wijk Krispijn benaderd. Zij verzamelden buurtbewoners die belangstelling hadden om repetities van het koor bij te wonen en er zelfs aan deel te nemen! Tijdens de repetities in de Buitenwacht en de Groeituinen werden liederen uit verschillende culturen gezongen en verhalen verteld door een wijkbewoner uit Kameroen. Ter afsluiting van het project was er deze woensdagmiddag dus een concert in het Dordrechts Museum, waarvoor het repertoire van het MOV en Ars Musica-orkest was aangepast met bekende popsongs van de Beatles en Ramses Shaffy. Van der Linden zelf was lyrisch na afloop: "heel bijzonder, je voelt de sprankeling, de verbinding met elkaar."

Kijk hieronder naar de reportage die we deze week maakten bij het laagdrempelige concert in het Dordrechts Museum voor inwoners van Krispijn. Het officiële afscheidsconcert van Patrick van der Linden als dirigent van het MOV is dus vanavond in de Augustijnenkerk. Er zijn nog kaarten voor beschikbaar.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Bachfestival zoekt koorleden

Ben je zanger of zangeres en houd je van Bach? Dan is het Bachfestival Dordrecht is op zoek naar jou...

Dordt in Cello na lang wachten weer meerdaags, kaartverkoop valt tegen

Het zit er weer op, vier dagen van poëzie, klassieke muziek en vooral heel veel Cello in Dordt. Om d...

Dordt in Cello woensdag van start; vijftien concerten in vijf dagen

Op woensdagavond 17 mei gaat het jaarlijkse muziekfestival ‘Dordt in Cello’ van start. Het festival ...

Zondag op TV Dordrecht: concert Merwe Oratorium ter gelegenheid van afscheid dirigent

Als eerbetoon aan de binnenkort afscheidnemende dirigent Patrick van der Linden zenden we deze zonda...