Dordrecht, Netherlands

Door meer samen te werken en thema’s te verbinden kan betaalbaarheid wonen verbeteren

Steeds meer huishoudens hebben moeite om de woonlasten te betalen en daardoor is er een groter risico op achterstand in betalingen en eventuele armoede. Een nieuw onderzoek van Rekenkamer Dordrecht is afgerond en heeft als belangrijkste conclusie dat de gemeente meer moet samenwerken met bijvoorbeeld woningcorporaties. Ook moet de gemeente belangrijke thema’s meer met elkaar verbinden.
Corrado Francke | 14 november 2023 14:00 | Aangepast op 14 november 2023 13:50
In totaal voerde Rekenkamer Dordrecht drie onderzoeken uit naar betaalbaarheid van wonen. Deze gingen met name over de afgelopen coalitieperiode van 2018-2022. Al eerder werd bekend dat er te weinig goedkope woningen zijn in zowel de koop- als in de huursector. Ook de verduurzaming van woningen is nog niet op orde. Er is volgens de onderzoeken teveel gericht op het aantrekken van huishoudens met een hoger inkomen.

‘Samen bouwen’
De huidige coalitie van de gemeente Dordrecht wil zich wel meer richten op betaalbare woningen. Onder andere door 4.000 woningen te bouwen waarvan 30% in het sociale huursegment. Daarnaast zijn er in de Routekaart Wonen, deze werd begin 2023 vastgesteld, afspraken gemaakt over duurzaamheid met woningcorporaties en huurdersorganisaties, moeten er meer woonplekken voor kwetsbare groepen komen en over de starterslening.

“De Rekenkamer concludeert dat betaalbaarheid van wonen zich in Dordrecht tussen 2018 en 2020 heeft ontwikkeld volgens de landelijke lijn. In 2020 had circa 1 op de 8 huishoudens (13%) in een huurwoning van een corporatie in Dordrecht echter wel een verhoogd risico op problemen met betaalbaarheid.” De gemeente gaat de komende jaren werken aan de uitvoering en monitoring van het huidige beleid.

Betaalbaarheid van wonen bestaat uit meerdere factoren volgens de Rekenkamer: “Onder meer inkomen, energielasten, hypotheek, uitkeringen en zelfredzaamheid van bewoners. De gemeente moet de overkoepelende thema’s van zulke onderwerpen met elkaar verbinden. Zoals werk en inkomen, verduurzaming, sociale zekerheid en zorg en welzijn. Dit moet de gemeente samen doen met partners. Zoals inwoners, corporaties, energiebedrijven, waterschappen, zorg- en welzijnsorganisaties.”

Lees meer over:

Betaalbaarheid|Wonen|

Lees ook

Op deze plek in Dordrecht komen er 52 koopwoningen bij

Op het Admiraalsplein in de Dordtse wijk Wielwijk komen er 52 koopwoningen bij. Het gaat om twintig ...

Schimmelflats in Crabbehof; maar 'niets is wat het lijkt'

Bewoners van de Ruys de Beerenbrouckweg in Crabbehof schijnen al jaren last te hebben van schimmel. ...

Wonen op het water? Voor ruim 1,1 miljoen is dit drijvende huis van jou

Een prachtig uitzicht, zwemwater op kruipafstand en - als 'ie schijnt - bijna altijd zon. Wie altijd...

Gemeente wil starters op de woningmarkt helpen met lening

De gemeente heeft anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld om starters makkelijker aan een eerste ...

Woningen Leerpark opgeleverd; 'Doet denken aan start eigen wooncarrière'

Het duurde iets langer dan gepland, maar na 29 weken werden de 333 studio's op het Leerpark vorige w...

Eerste studentenhuisjes aangekomen op het Leerpark: 'Zaten veel jongeren op te wachten'

De eerste van de ruim driehonderd woonunits zijn dinsdag aangekomen op het Leerpark. De studentenhu...