Dordrecht, Netherlands

Dordrecht financieel vol op de rem richting 2026

Wordt er gesneden in het ambtenarenapparaat of vangt Dordt de komende miljoenenbezuinigingen op door de energietransitie uit te stellen? Dat het gaat om 30 miljoen is duidelijk, maar waarop dat bedrag moet worden gekort is nog één groot vraagteken.
Redactie RTV Dordrecht | Ron van de Rhee | 21 juni 2024 14:29 | Aangepast op 21 juni 2024 14:29
Collega wethouders en ambtenaren zijn de afgelopen maanden streng toegesproken door de penningmeester van de stad, wethouder Financiën Peter Heijkoop. Al lange tijd wordt gesproken over de financiële positie van Dordrecht en wordt er in de wandelgangen gesproken over de manier waarop een tekort, oplopend tot een slordige 30 miljoen in 2028 opgevangen kan worden.

Dinsdagavond werden de financiële duimschroeven richting 2026, het jaar van het financieel ravijn zoals het inmiddels wordt genoemd, verder aangedraaid. De Gemeenteraad kon een eerste reactie geven op de plannen van het college over ombuigingen voor de komende jaren. En dat leverde een reeks aan voorstellen op die mogelijk stevige debatten in de coalitie gaan opleveren.

Hoe stevig is de Coalitie?
Zoals de gemeenteraad met maar liefst 16 fracties is samengesteld, zo zijn ook de voorstellen om de dreigende tekorten op te vangen divers. Zo zegt de Dordtse VVD de lasten verhogingen meer dan zat te zijn en vindt zij, evenals het CDA en VSP, dat eerst gekeken moert worden of er bezuinigd kan worden op het ambtelijk apparaat.

De VSP wil overigens opnieuw het debat aan met het college over de groei van de stad. De partij vindt dat die groeiambities met al die grootse plannen, bijgesteld moeten worden. GroenLinks/PVDA vindt dat koste wat kost de hele energietransitie doorgezet moet worden. Verder vindt het CDA dat het voor woningzoekenden veel makkelijker moet worden een woning te vinden, door bijvoorbeeld de regels voor kamerverhuur te versoepelen.

Op Ons Eiland wil dat er nu eens een einde gemaakt wordt aan al het zwerfvuil dat achtergelaten wordt. Deze en nog veel meer voorstellen (zo stelt de VVD voor om van Dordrecht een universiteitsstad te maken), komen nu weer op het bordje van het college terecht dat gaat kijken hoe de gemeenteraad tevreden gesteld kan worden.

De komende maanden zal vermoedelijk duidelijk worden hoe stevig de zeer brede Dordtse coalitie van VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie/SGP werkelijk is en hoe de verschillen tussen de coalitiepartijen om wille van ‘We moeten toch door’,glad gestreken worden.

SP: geen bezuinigingen maar protest
Voor de Socialistische Partij lijkt de maat vol. De partij liet als enige weten dat de hele gemeenteraad samen met het college in protest moeten komen en zich moet verzetten tegen de Haagse bezuinigingen. Eigen voorstellen als reactie op college voorstellen zullen er dus niet komen, zo liet scheidend gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de Dordtse Socialisten Ronald Portier in zijn laatste bijdrage dinsdagavond weten.

Dat schoot bij de Fractievoorzitter van de VVD Rolin den Heijer in het verkeerde Keelgat. “Niets doen betekent dat we ons in de financiële ellende storten en dat u de gemeenteraad zo achter u laat.” Wethouder Financiën Heijkoop liet weten dat alleen gezamenlijk protest vanuit de gemeenten zal helpen en dat er inmiddels in VNG verband protesten voorbereid worden.

Overigens is lang niet duidelijk of het bij de huidige bezuinigen kan blijven omdat er nog geen nieuw kabinet is met echte concrete plannen. In Dordrecht zijn die er wel en in vergelijking met andere gemeenten heeft Dordrecht het geluk dat zij haar financiën redelijk op orde heeft.

Desondanks is het dus nodig om streng te zijn naar de uitgaven en moet er echt gezocht blijven worden naar mogelijkheden om kosten te drukken, waarbij de ambities zoveel mogelijk overeind blijven. Zo is er een plek gevonden voor een Knarrenhof (ouderenhuisvesting) in Amstelwijk, zal de Dordtpas blijven bestaan maar gaat er ook vijf ton uitgetrokken worden om uitkeringsfraude op te sporen.

Een zoektocht die naar schatting van het college 1 miljoen op zal leveren. In antwoord op de VVD liet het college weten dat een echte universiteitsstad er voor Dordrecht niet in zit, maar dat wel naar samenwerking gezocht gaat worden met universiteiten waar het gaat om onderzoek en onderwijs.

De voorstellen vanuit de gemeenteraad gaan nu naar het college die deze mogelijk nog gaat verwerken in haar eigen voorstellen. Daarna worden de plannen door de gemeenteraad vastgesteld. Dat gebeurd op 9 juli, vlak voor het zomerreces.

Lees meer over:

Bezuinigen|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Lees ook

Gemeentebestuur roept hulp van de stad in bij bezuinigingen

Honderd Dordtenaren van divers pluimage gaan het gemeentebestuur adviseren over de bezuinigingen de ...

Oppositie in Papendrecht spreekt zich uit tegen aannemen extra ‘dure mensenmanagers’

De fracties van D66, OP en de PvdA willen niet dat er door de gemeente Papendrecht nieuwe, dure mana...

Politieke uitdaging in Zwijndrecht: bezuinigen én vertrouwen terugwinnen

Gemeenteraadsleden Chris Moorman van Algemeen Belang Zwijndrecht en Tristan Vlok van het CDA hebben ...