Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar Frits Baarda brengt zijn Ode aan de Dordtse Brug

De Engelenburgerbrug, dat is waar de fascinatie voor journalist en fotograaf Frits Baarda voor Dordtse bruggen begon. De Dordtse journalist heeft in drie jaar ruim zevenhonderd bruggen van over het hele eiland gedocumenteerd. Dit monnikenwerk is gebundeld in zijn boek ‘Alle 704 bruggen van Dordt’, waarvan woensdag het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan wethouder Rik van der Linden.
Dennis Koorevaar | Trevyn van Houwelingen | 16 mei 2023 16:16 | Aangepast op 16 mei 2023 16:16
In zijn boek stelt Baarda de vraag: Hoe tekenen deze ruim zevenhonderd bruggen de Dordtse identiteit? Geen brug sloeg hij over, want in zijn optiek is zelfs een plank tussen twee weilanden een brug. Spectaculair of ongezien, ze staan allemaal in het boek.

Een hoofdrol is weggelegd voor de Engelenburgerbrug. Met de renovatie van de brug bij het Blauwpoortsplein, waar vroeger de Blauwpoort stond, waren miljoenen euro’s gemoeid. De brug verbindt het Nieuwe Werk, het eilandje uit de 15e eeuw, met de rest van de binnenstad samen met de Roobrug en de Lange IJzeren Brug die beiden natuurlijk ook in het boek naar voren komen.

De Engelenburgerbrug ligt aan het eind van de Hoge Nieuwstraat, waar Baarda al veertig jaar woonachtig is. Zo kwam het dat hij tijdens de verbouwing iedere dag langs de brug wandelde, en zich steeds afvroeg wat de waarde van een brug is, wat eigenlijk wel en niet als brug kwalificeert en wat een brug voor mensen betekent. Het bleek de start van een megalomaan project, waar met de publicatie van zijn boek nu een einde aan is gekomen.
Ook de Lange IJzeren Brug ontbreekt niet in het boek van Baarda RTV Dordrecht
Benieuwd geworden naar andere verhalen achter Dordtse bruggen? Vanaf vrijdag 19 mei is het boek beschikbaar in Dordtse boekhandels en op allebruggenvandordrecht.nl. Het eerste exemplaar van het boek wordt woensdagavond 17 mei overhandigd aan wethouder van der Linden, tijdens een hele avond over bruggen. De avond wordt georganiseerd door stichting De Stad in het Nationaal Onderwijsmuseum. Die stichting zet zich in voor de verbetering van de architectuur en openbare ruimte in Dordrecht.

Gedurende een avondvullend programma komen naast Frits Baarda ook architect René van Zuuk, de man achter de Prins Clausbrug, gemeentelijk projectleider Peter de Vet, die ging over de renovatie van de Engelenburgerbrug en stadskunstenaar Anja de Jong aan het woord. Die laatste zal een preview geven van haar nieuwste fotoproject. De avond wordt geleid door filmmaker Evelyn Jansen en is gratis te bezoeken. Aanvang vindt plaats om 20:00 uur.

Bekijk hieronder de videoreportage, waarbij onze verslaggever met Frits Baarda drie van de bruggen uit zijn boek bezocht.

Lees meer over:

geschiedenis|Boek|Bruggen|

Lees ook

Dordtse uitvindingen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Een pubquiz, een stadswandeling of een bijzondere filmvoorstelling. Zomaar een greep uit de activite...

Boek over alle bruggen van Dordt in Op Pad met Ad

Tijdens de zomervakantie zendt RTV Dordrecht de meest interessante afleveringen van ´Op Pad Met Ad' ...

Inkleuren oude kaart Dordrecht; een digitaal monnikenwerk

Marcus Laman kleurde dertig historische binnensteden in, nu is hij klaar met een oude kaart van Dord...

Roel schreef een boek over de bio-industrie: 'Het is echt verschrikkelijk'

Roel Binnendijk schreef samen met Jeroen Siebelink het boek 'Onder de beesten'. Een verhaal over zij...

Dordtse bruggen worden tot maandag gekoeld met blusboot en waterslangen

Door de hoge temperaturen kunnen Dordtse bruggen beschadigd raken. Om dit te voorkomen gaat Rijkswat...

Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland telt 33 opmerkelijke, maar vergeten Dordtse vrouwen

Onze geschiedenisboeken zijn vooral gedomineerd door mannen en dat terwijl sommige vrouwen ook beruc...