Dordrecht, Netherlands

Dordtenaren maken zich vooral zorgen om te hard rijden en vervoer van gevaarlijke stoffen

Eén op de zes Dordtenaren (16%) maakt zich zorgen om veiligheid in de eigen straat/buurt. En een kwart (25%) over de veiligheid in heel Dordrecht. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Er wordt namelijk gewerkt aan een nieuw Integraal Veiligheidsplan (IVP) met daarin de plannen op het gebied van de veilgheid voor de komende vier jaren. Daarvoor wil de gemeente weten hoe inwoners die veiligheid ervaren.
Marjolein Vos | 21 september 2022 15:49 | Aangepast op 21 september 2022 15:49
Met stip op nummer 1 van de onderwerpen waar Schapenkoppen zich het meeste zorgen om maken staat te hard rijden/verkeersveiligheid. Op twee vervoer en verwerking van gevaarlijke stoffen bij bedrijven in of nabij Dordrecht. Op de gedeelde derde plaats: drank- en drugsoverlast, hinder van jeugdgroepen, overlast/ruzie tussen bewoners en straatintimidatie.
Daarentegen maken Dordtenaren zich minder druk om woninginbraken, diestal van fiets/auto/scooter en om terrorisme/radicalisering dan in 2017.


Waar inwoners zich druk om maken, verschilt per wijk. In de binnenstad maakt men zich meer dan gemiddeld druk om drugs- en drankoverlast en het vervoer van gevaarlijke stoffen. In Oud- en Nieuw-Krispijn bezorgen illegale hennepteelt en spanning tussen groepen de buurtbewoners kopzorgen. In Sterrenburg hebben ze het vooral zorgen om babbeltrucs.

Vertrouwen gedaald
De helft van de Dordtenaren (56%) heeft er een redelijk vertrouwen in dat de gemeente – in samenwerking met de veiligheidspartners - genoeg doet aan de veiligheid in Dordt en in hun staart/buurt. Vergeleken met 2017 is dat vertrouwen wel gedaald; toen was het nog 67%.

Om de veiligheid te verbeteren, willen de Dordtenaren dat de gemeente en de politie voor strenger handhaven, bijvoorbeeld door meer verkeerscontroles uit te voeren. Ook moet er meer toezicht op straat komen: agenten moeten meer zichtbaar zijn. Daarnaast willen ze dat er meer geld gaat naar voorlichtingscampagnes op scholen en naar het bevorderen van sociale samenhang in de wijken, onder andere door het gesprek aan te gaan met en te investeren in jongeren.

Lees meer over:

veiligheid|

Lees ook

Doortrappen: bomvol programma voor senioren om veiliger te fietsen

Senioren stapten donderdag 25 mei, tijdens Fiets naar je Werk Dag, op de fiets tijdens het evenement...

Mes op zak is nog vaak 'heel normaal': actie voor meer veiligheid in Dordrecht

Jongeren die veel op straat hangen, hebben soms een mes bij zich. Daarom vragen politie, jongerenwer...

Cijfers over veiligheid in Dordt: van minder misdrijven tot meer overlast van verwarde personen

Minder misdrijven, minder incidenten, minder doorverwijzingen naar Bureau Halt: het lijkt goed te ga...

Twee messen aangetroffen bij fouilleeractie in Krispijn

De politie heeft dinsdag op verschillende plekken in Krispijn voorbijgangers gecontroleerd op wapenb...