Dordrecht, Netherlands

Doortrappen: bomvol programma voor senioren om veiliger te fietsen

Senioren stapten donderdag 25 mei, tijdens Fiets naar je Werk Dag, op de fiets tijdens het evenement Doortrappen. Het geheugen van de deelnemers werd opgefrist met een verkeerregeltest, helmen werden gepast en de fietsers werden uitgedaagd om een ingewikkeld fietsparcour af te leggen. “Een van de aandachtspunten vandaag is het bewust maken van de deelnemers dat ze senior zijn”, vertelt Joost de Zeeuw van Veilig Verkeer Nederland.
Marie Frenay | 31 mei 2023 09:30 | Aangepast op 30 mei 2023 14:37
Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het programma probeert ouderen te motiveren om zelf maatregelen te treffen zodat zij veilig kunnen blijven fietsen. Senioren zijn namelijk een kwetsbare groep in het verkeer.

Bekijk hieronder de videoreportage! (Let op: de tekts loopt door onder de video):
“Bij 70% van de ongelukken met een fiets zijn senioren betrokken”, vertelt Joost de Zeeuw van Veilig Verkeer Nederland. Hij voegt eraan toe: “Bij 30% gaat het om een eenzijdig ongeval. De fietsers zijn vaak zo met andere zaken bezig dat ze bijvoorbeeld een paaltje missen.”

Toename verkeersdoden onder oudere fietsers
Volgens onderzoek van he Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er vorig jaar 737 mensen overleden in een verkeersongeluk. Dat is een toename van 155 weggebruikers en de toename blijkt het sterkst te zijn onder fietsers van 75 jaar en ouder.

In Nederland is het aantal elektrische fietsen toegenomen, tot nu toe is het niet duidelijk of dit voor meer ongelukken zorgt in het verkeer. De ongelukken waar elektrische fietsers wel bij betrokken zijn hebben volgens Leny Bakker van de Fietsbond Drechtsteden een duidelijke oorzaak: “Dat komt omdat mensen niet de tijd nemen om de fiets te leren kennen.”

Voetjes op de vloer
Tijdens Doortrappen in Dordrecht werd er daarom ook even stilgestaan bij de fiets. Deelnemers moesten even kijken of zij goed bij de grond konden en of hun stuur wel goed zat. Daarnaast moesten zij de verkeersregels nog even goed doornemen en deel nemen aan een uitdagend fietsparcour.

“Een van de aandachtspunten vandaag is het bewust maken van de deelnemers dat ze senior zijn”, zegt Joost. Hij voegt eraan toe: “Dat is belangrijk om te weten, want het betekent dat hun reactievermogen wat slomer is.”

Lees meer over:

Veiligheid|fietsverkeer|

Lees ook

Mes op zak is nog vaak 'heel normaal': actie voor meer veiligheid in Dordrecht

Jongeren die veel op straat hangen, hebben soms een mes bij zich. Daarom vragen politie, jongerenwer...

Dordtenaren maken zich vooral zorgen om te hard rijden en vervoer van gevaarlijke stoffen

Eén op de zes Dordtenaren (16%) maakt zich zorgen om veiligheid in de eigen straat/buurt. En een kwa...

Cijfers over veiligheid in Dordt: van minder misdrijven tot meer overlast van verwarde personen

Minder misdrijven, minder incidenten, minder doorverwijzingen naar Bureau Halt: het lijkt goed te ga...

Twee messen aangetroffen bij fouilleeractie in Krispijn

De politie heeft dinsdag op verschillende plekken in Krispijn voorbijgangers gecontroleerd op wapenb...