Dordrecht, Netherlands

Dordtenaren ontvangen aanvulling op energietoeslag van 400 euro

Dordtenaren die vorig jaar energietoeslag ontvingen, krijgen voor de zomervakantie 400 euro extra. De gemeente probeert op deze manier inwoners van de stad tegemoet te komen. Het geld is bedoeld voor Dordtenaren die nu nog steeds financiële problemen ondervinden door de hoge energiekosten. Het geld is afkomstig van het rijk.
Marie Frenay | 31 mei 2023 16:40 | Aangepast op 31 mei 2023 16:40
Dordtenaren die vorig jaar in aanmerking kwamen voor de energietoeslag krijgen voor de zomervakantie 400 euro extra, meldt de gemeente Dordrecht. Dit wordt een ambtshalve uitkering genoemd. De huishoudens die dit ontvangen krijgen het geld automatisch.

Extra energietoeslag
Het kabinet heeft besloten om in 2023 opnieuw een energietoeslag te geven aan mensen met een laag inkomen. De wetswijziging die hiervoor nodig is, wordt op z'n vroegst in september verwacht. Het rijk werkt bovendien aan een andere manier om het beschikbare geld voor de energietoeslag van 2023 over gemeenten te verdelen, meldt wethouder Peter Heijkoop. Om hoeveel geld dat precies gaat is nog onbekend.

“Er dus nog veel onduidelijk. Mede daarom hebben we nu besloten tot een aanvulling op de energietoeslag van vorig jaar. Met de €400 hopen we mensen te helpen die bijvoorbeeld moeite hebben om de eindafrekening van hun energieleverancier te betalen", zegt Peter Heijkoop wethouder bestaanszekerheid.

9.685 huishoudens
In 2022 heeft Dordrecht aan 9.685 huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag uitgekeerd. De overgrote meerderheid hiervan heeft een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum. Een klein deel (ruim 800 huishoudens) heeft een hoger inkomen en ontvangt de aanvulling van €400 niet.

Zodra de landelijke wet in werking treedt, komt er opnieuw een energietoeslag voor de laagste inkomens. Naar verwachting gebeurt dit in het najaar. De gemeente vindt het belangrijk dat deze toeslag terecht komt bij mensen die het geld echt nodig hebben. Daarom wordt bij de volgende uitbetaling ook gekeken naar het vermogen van inwoners.

Lees meer over:

Energietoeslag|

Lees ook

Heijkoop over toeslagen: 'Het is te weinig, het is onzeker en het is te ingewikkeld'

Het Rijk kwam vorig jaar met een tegemoetkoming voor mensen die in de problemen kwamen door de toren...

500 euro extra energietoeslag voor Drechtstedelingen met een laag inkomen

Inwoners van de Drechtsteden met een laag inkomen en een hoge energierekening krijgen via de Sociale...