Dordrecht, Netherlands

Dordts en vier andere regionale ziekenhuizen doen mee aan nationale stakingsdag 16 maart

Ziekenhuismedewerkers in het hele land leggen donderdag 16 maart voor 24 uur het werk neer. Het gaat om 64 ziekenhuizen, waarvan er vijf in onze regio zijn. Personeel van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem sluit zich bij de stakingsactie aan. Alleen de spoedeisende hulp gaat op deze dag door.
Dennis Koorevaar | 3 maart 2023 11:30 | Aangepast op 3 maart 2023 10:54
De vakbonden willen een betere cao voor de ruim 200 duizend werknemers in de 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra in Nederland. De vorige cao liep op 31 januari 2023 af.

De bonden eisen onder meer tien procent loonsverhoging voor een jaar, plus honderd euro. Ook willen ze een volledige reiskostenvergoeding voor mensen die met het ov reizen en een verhoging van de kilometervergoeding.

Volgens het FNV voelen de stakende ziekenhuismedewerkers zich in de steek gelaten door de werkgevers, verenigd in Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en verlagen van de werkdruk", zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn.

De ziekenhuizen werken op donderdag 16 maart volgens zogeheten zondagsdiensten. De stakingsdag begint om 08:00 uur. De hele dag zijn er diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis. Ook zullen vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers spreken.

'Dit bod is bovengemiddeld'
Tegen de NOS zegt de NVZ het te betreuren dat de bonden hebben besloten te gaan staken. In een schriftelijke reactie stelt de werkgever dat de koopkracht van medewerkers zou stijgen met het eindbod dat de NVZ heeft gedaan in cao-onderhandelingen. "Vergeleken met de cao's die in de afgelopen periode in andere sectoren zijn afgesloten is dit bod bovengemiddeld te noemen."

Verspreid over twee jaar zou de NVZ een loonsverhoging van dertien procent hebben beloofd. Werknemers zouden per februari van dit jaar in het bod vijf procent op vooruit gaan, in december nog eens vijf procent en dan in september 2024 nog eens drie procent. Maar de vakbonden gingen hier niet mee akkoord. Die eisen namelijk een snellere stijging van het loon. De NVZ zou daarnaast niets willen doen aan de onregelmatigheidstoeslag.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees ook

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...

Nieuwe app moet zorgen voor tijdwinst bij beroerte

Een nieuwe app moet ambulanceverpleegkundigen helpen om patiënten met een beroerte sneller naar het ...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...

Nicole Stolk wordt nieuwe directeur Albert Schweitzer ziekenhuis

Mr. drs. Nicole Stolk-Luyten wordt per april voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schwe...